Đedović: Nadzorni odbor EPS-a imenovaće generalnog direktora, to nije više Vladin posao

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC)
Podelite vest

Ministarka energetike Dubravka Đedović izjavila je danas da će novoizabrani nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS) imenovati generalnog direktora, i da će biti raspisan javni konkurs na koji se zainteresovani kandidati mogu prijaviti.

Đedović je za TV Prva rekla da izbor direktora EPS-a više neće biti posao Vlade Srbije.

Podsetila je da je u martu ove godine EPS promenio pravnu formu iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, i da je pre dva dana izabran nadzorni odbor EPS-a.

“Ovo nije privatizacija, već olakšanje poslovanja. Kada ste javno preduzeće postoje ograničenja u vidu zapošljavanja ili plata i treba vam saglasnost vlade u donošenju odluka. Hteli smo da modernizujemo, odnosno depolitizujemo upravljanje EPS-om”, rekla je Đedović.

Istakla je da je EPS akcionarsko društvo zatvorenog tipa, što znači da država ostaje vlasnik i da neće biti malih akcionara, ali da preduslove upravljanja ostavlja nadzornom odboru.

“Mnogo netačnih informacija se pojavilo u javnosti, ali nadam se da ćemo za par godina videti benefite ovakvog poslovanja i da EPS bude primer drugim društvima kako da se reformišu. Nadzorni odbor čine profesionalci iz privatnog i javnog sektora i imamo troje članova iz Norveške”, rekla je Đedović.

One je navela da je uloga nadzornog odbora planiranje kako da Srbija postane energetski nezavisna, planiranje proizvodnih kapaciteta, bolje i efikasnije sprovođenje planova, da Srbija ne zavisi od jednog snabdevača, prelazak sa uglja na čistije izvore energije i bolji uslovi rada i plate za radnike.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x