Đilas: Ministar Mali će neodgovornim zaduživanjem zadužiti Srbiju 50 milijardi evra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Dragan Đilas Foto: printscreen Utisak nedelje NOVA S
Podelite vest

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas poručio je danas ministru finansija Siniši Malom da će zbog neodgovornog zaduživanja sigurno zadužiti Srbiju sa 50 milijardi evra.

Kako je Đilas u saopštenju naveo, Mali je zadužio Srbiju za više od 20 milijardi evra, od čega je šest milijardi evra uzeto za infrastrukturu, dok je preostalih 14 milijardi evra, kako je ocenio, ili otišlo u potrošnju ili isparilo.

“Podsetiću Vas da ste takvu štetnu praksu nastavili i u poslednjih devet meseci, pošto ste uzeli kredite od Fonda za razvoj Abu Dabija (milijardu dolara), MMF-a (2,4 milijarde evra), EBRD-a (300 miliona evra za likvidnost EPS-a) i dva kredita od Svetske banke (220 miliona evra za javne institucije i javne finansije). Ukupno oko četiri milijarde evra kredita i ni jedan jedini evro nije potrošen za finansiranje infrastrukturnih radova”, naveo je Đilas u saopštenju upućenom Malom.

On je naveo podatke da je ministar Mali zadužio Srbiju na međunarodnom tržištu izdavanjem obveznice od 1,75 milijardi dolara i da ni ta sredstva nisu potrošena na infrastrukturu.

“To je vaša ekonomska politika, zasnovana na prekomernom zaduživanju, ad-hoc rejting merama, partijskom kadriranju, sveprisutnoj korupciji i povlađivanju firmama bliskim vrhu vlasti, zbog koje je Srbija na samom dnu regiona po ekonomskom rastu i među četiri najsiromašnije zemlje u Evropi”, rekao je Đilas.

Naveo je da Stranka slobode i pravde insistira na sistemskim promenama, koje podrazumevaju da se prekine sa prekomernim zaduživanjem zemlje, da se koriste bespovratna sredstva EU za izgradnju infrastrukture umesto skupih kredita stranih vlada, podrži domaća privreda i ubrzaju evropske integracije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x