Đorđević: Izbori nisu legalni ako se ne sprovode na celoj teritoriji Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Sa potesta u Nišu Predsednik pokreta "Oslobođenje", Mlađan Đorđević (desno)
Podelite vest

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević oštro je kritikovao vest da građani Srbije sa teritorije Кosova i Metohije po prvi put neće moći da glasaju na izborima za Narodnu skupštinu i predsednika Srbije. On je u izjavi medijima objasnio da je tim potezom jasno da je ugrožena „ne samo legalnost izbora, već i ceo ustavno-pravni poredak“.

„Pokret Oslobođenje je još ranije odbio mogućnost učešća na izborima 3. aprila zbog brojnih kršenja formalnih i zakonskih pravila, a sada je potpuno jasno da su ovi izbori farsa, kao i da su potpuno protivustavni“, ističe Đorđević.

On je objasnio da izbori ne mogu biti legalni ukoliko se „ne održavaju na celoj teritoriji Republike Srbije“.

„Slično kao i na referendumu, građani sa Кosova i Metohije će glasati u Raškoj i u Vranju, što u praksi znači da će glasače vladajućih stranaka prevoziti autobusima na ta udaljena biračka mesta“, kaže lider Oslobođenja.

Prema njegovim rečima, to znači da će biračko pravo imati samo članovi i sigurni glasovi SNS, dok obični građani i glasači opozicionih opcija nemaju takvu mogućnost.

„Upitao bih opoziciju koliko glasova očekuju na Кosovu i Metohiji u ovakvim uslovima? Da li su to regularni izbori? Zašto uopšte izlaze na njih?“, kritičan je Đorđević.

On je istakao i da Savet za nacionalnu bezbednost ovakvom odlukom učestvuje u rušenju državnog poretka.

„Izbori se koriste kao mehanizam prihvatanja nezavisnosti lažne države Кosovo. Vučić se ponovo sakrio iza odluke Saveta, a u stvarnosti je podvio rep pred Кurtijem i stranim ambasadorima“, optužuje predsednik pokreta Oslobođenje.

Đorđević je podsetio da se, paralelno sa ukidanjem prava Srba da glasaju, sprovodi brisanje granice između Кosova i Albanije, potvrđeno pre nekoliko meseci odlukama donesenim na zajedničkoj sednici dve vlade u Elbasanu.

„Vučićev režim ćuti na stvaranje Velike Albanije, dok sa druge strane gradi sve veću granicu između Srbije i tzv. Кosova. Podsetiću da je isto ovo urađeno sa lokalnim izborima, koji godinama nisu zakazivani, dok se Srbi konačno nisu integrisali u prištinski sistem lokalne samouprave“, kaže Mlađan Đorđević.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x