Dokumentarni film „Branili su nebo otadžbine“ premijerno večeras na RTS-u

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Ministarstvo odbrane
Podelite vest

U okviru obeležavanja Dana sećanja na početak Drugog svetskog rata danas na Prvom programu Radio-televizije Srbije sa početkom u 22 časa biće emitovan dokumentarni film  „Branili su nebo otadžbine “. Film je snimljen u produkciji Vojnofilmskog centra „Zastava film“ Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije.

U vazdušnim bitkama u ratu od 6. do 16. aprila 1941. godine učestvovalo je više stotina vazduhoplovaca kako lovačke, tako i bombarderske avijacije. Dokumentarno filmsko ostvarenje govori o otporu, stradanju i samožrtvovanju više od 130 vazduhoplovaca Kraljevine Jugoslavije, koji su u aprilu 1941. godine, pružili neočekivano snažan i odlučan otpor nacističkim agresorima.

Foto: Ministarstvo odbrane

Uprkos činjenici što su od tih događaja protekle decenije, o tome se malo zna i još manje govori, pa se uglavnom pominju samo izginuli piloti odbrane Beograda, njih jedanaestorica.

Scenario za film radio je prof. dr Budimir Potočan, dugogodišnji novinar Politike koji se 35 godina bavio istraživanjem ove teme, reditelj je prof. Dragoljub Elčić,  producent je pukovnik Goran Ikonić, a narator u filmu glumac Aleksandar Lazić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x