DS: Cene udžbenika nikada veće, poskupljenje daleko iznad godišnje inflacije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay/Kollinger
Podelite vest

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da cene udžbenika nikad nisu bile veće i da je njihovo poskupljenje daleko iznad godišnje inflacije.

“‘Besplatno’ obrazovanje u Srbiji je svake godine sve skuplje, a cene udžbeničkih kompleta nikada veće. Godišnja inflacija je 12,5 odsto, a porast cena udžbenika u odnosu na prošlu godinu je daleko iznad ove inflacije, koju je objavio Republički zavod za statistiku”, saopštio je danas Resorni odbor DS za obrazovanje.

Kako je naveo taj odbor, uporedio je cene udžbeničkih kompleta za prethodnu i narednu školsku godinu i ustanovio da je na analiziranim kompletima najmanje povećanje cena za šesti razred – 14,7 odsto, a najveći za sedmi razred – čak 17,9 odsto, kao i da je udžbenički komplet za osmi razred koji je prošle godine koštao 17.390 dinara, sada je veći za 17,2 odsto i iznosi preko 20.000 dinara”.

“Dakle, država ne samo da nije obezbedila besplatne udžbenike za sve učenike, nego je dozvolila do sada nezampaćeno divljanje cena na tržištu udžbenika. Očigledno je Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić interes izdavačkih kuća daleko ispred interesa učenika, njihovih roditelja i obrazovnog sistema u Srbiji”, navela je DS.

Kako je ocenila, “konačno, odlukom da samo deca u Beogradu dobiju besplatne udžbenike, ova vlast je diskriminisala đake u ostatku Srbije, pa i u siromašnim opštinama, gde je prosek plata daleko ispod proseka u Beogradu, i to isključivo zbog političke koristi pred skorašnje izbore u glavnom gradu Srbije”.

“DS je pre godinu i po dana predstavila realan plan koji bi omogućio da svaki učenik dobije udžbenike potpuno besplatno, ali ova vlast je ostala gluva na naš predlog jer ne želi da ukine ogroman profit izdavačkih kuća, koje dominiraju na tržištu udžbenika”, istakao je Resovni odbor DS.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x