DS: Nastavnici od svog novca plaćaju potrošni matarijal neophodan za održavanje nastave

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: V.P.
Podelite vest

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da su nastavnici u Srbiji sve češće u poziciji da od svog novca plaćaju potrošni materijal ili da traže pomoć od roditelja učenika, iako je, kako je navela, lokalna samouprava u obavezi da obezbedi sredstva za tu namenu.

Resorni odbor DS za obrazovanje istakao je u saopštenju da su plate prosvetnih radnika daleko ispod republičkog proseka, a i da pored toga, neretko sami kupuju markere, papir, makaze, selotejp i drugi potrošni materijal.

“Lokalne samouprave zahtevaju od škola da iskažu očekivane troškove i to u najsitnije detalje. Nažalost, iz mog iskustva, ali i iz iskustva mojih kolega, sredstva koje opština obezbedi nisu dovoljna za normalno funkcionisanje škola. Кada se potroše dobijeni markeri, da bismo mogli da koristimo takozvane bele table, sami moramo da kupujemo nove markere”, izjavio je član tog odbora DS, nastavnik matematike Jovan Petrović.

Petrović je istakao da je papir za štampanje stalno u deficitu i da ga često donose od kuće, kao i da se uz nove smernice i predviđene radionice povećala potreba za makazama, hamer papirom, selotejpom i drugim materijalima.

“Jedan kolega mi reče da im je njihov direktor otvoreno rekao da škola nema novca za to, pa se nastavnici snalaze – ili sami kupuju ili mole roditelje da doniraju. U oba slučaju, ova vlast na ovaj način dodatno ponižava prosvetne radnike”, ocenio je Petrović.

On je istakao i da u Gornjem Milanovcu gde radi, lokalna vlast unapred odredi koliko će novca dati školama, a onda škole moraju da planiraju kako će tu malu sumu trošiti.

Prema njegovim rečima, kako god da škola preraspodeli taj novac, na kraju uvek nedostaje potrošnog materijala.

“I zbog ovoga su uslovi rada u školama sve lošiji i ako hitno ne dođe do promene vlasti, obrazovanje će biti u potpunosti urušeno”, ocenio je Petrović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x