Dveri: Nekorektno je odvojeno raspisati izbore, vlast grubo krši dogovoreno

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Dveri u Nišu na protestu
Podelite vest

Srpski pokret Dveri saopštio je da će njihov predstavnik u Kontrolnom telu medjustranačkog dijaloga tražiti da se u istom danu raspišu izbori na svim nivoima kako bi svi izborni akteri dobili mogućnost da istovremeno skupljaju potpise za kandidature i o istom trošku, a ne da to moraju da čine dva puta.

“Smatramo potpuno nekorektnim i nefunkcionalnim posebno odvojeno raspisivanje izbora za republički i lokalni nivo 15. februara od predsedničkih izbora 2. marta jer je nepotrebno ostavljen razmak od 15 dana. Logično bi bilo da su odvojeni termini ovih izbora”, istakle su Dveri.

Dveri su navele i da će njihov predstavnik u tom telu glasati protiv pet zakonskih izmena koje je dodatno predložio režim jer “nisu predvidjene i grubo krše ‘Sporazum o unapredjenju uslova za održavanje izbora'”.

Kako su naveli, to su ukidanje žreba za redosled na listi predsedničkih kandidata, smanjenje finansijskih sredstava koja su do sada sledovala iz državnog budžeta svim predsedničkim kandidatima u prvom krugu predsedničkih izbora, sa 50 osdsto na 35 odsto.

Reč je i o “skraćenju roka za predaju izbornih listi na izborima sa 15 na 20 dana pre izbora, davanju mogućnosti da jedan birač može da podrži više izbornih listi i obavezi da na štampanom predizbornom materijalu stoji ime štamparije koja ga je štampala”, nabrojale su Dveri.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x