Restrikcije biti moguće ako dodje do ekstremno hladne tri sedmice, ekstremno loše hidrološke situacije i ‘ispadanja’ u sistemu, verovatnoća tog scenarija je između jedan i dva odsto

Energetičari: Izuzetno male šanse da će zimus u Srbiji biti restrikcija struje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Milan Timotic/EV
Podelite vest

Male su šanse da ove zime dođe do restrikcija struje u Srbiji, u slučaju najgoreg scenarija u Srbiji postoji mogućnost uvoza struje, a do problema bi moglo da dođe u slučaju nestašica struje u celoj Evropi, zaključci su tribine “Da li će biti dovoljno struje tokom zime” koju je organizovao Klimatski forum, saopštio je Centar za unapređenje životne sredine.

“Restrikcije biti moguće ako dođe do ekstremno hladne tri sedmice, ekstremno loše hidrološke situacije i ‘ispadanja’ u sistemu”, a verovatnoća tog scenarija je između jedan i dva odsto”, rekao je predsednik Saveza energetičara Nikola Rajaković.

Rajković je naglasio da, ukoliko bude bila prosečna zima i prosečna hidrologija, kao i ako termoenergetski sektor bude pripremljen, “ne treba biti pesimista i ne treba plašiti narod”.

Stručnjakinja Sekretarijata Energetske zajednice za energetiku, Milka Mumović, navela je da je Srbija, dok se suočavala sa problemima u elektroenergetskom sektoru, za šest meseci uvezla 12 odsto svoje potrošnje.

“Što se tiče zime, ako bude sve kako se planira, Srbija bi trebalo da zadovolji svoje potrebe. Ako se desi nešto nepredviđeno, može da kupi struju, a kritično će biti samo ako u Evropi bude nestašica. U tom slučaju restrikcije su poslednje sredstvo”, naglasila je Mumović.

Ocenila je da je cena struje u Srbiji “veštački niska” i ukazala da će zbog toga svi, koji mogu, zameniti ostale energente strujom što “možda neće ugroziti energetski, ali može da ugrozi naš finansijski sistem”, upozorila je Mumović.

Savetnik za energetiku u Agenciji za pružanje konsultantskih usluga “Konsultants” Nenad Jovanović procenio je da je Srbiju neplanirani uvoz tokom prethodnog perioda koštao oko 1,2 milijarde evra, ali je ocenio da domaći elektroenergetski sistem trenutno odlično radi i da je “doveden u red”, zbog čega je optimista pred zimu.

“Verujem da imamo dovoljno struje iz sopstvenih kapaciteta, ali za pet gigavata u satu, sve preko toga moraćemo da uvozimo, znamo da zimi idemo i do šest gigavata”, upozorio je Jovanović i dodao da će Srbija “moći da uveze dodatne količine ako druge države ne budu u problemu”, rekao je Jovanović.

Programski menadžer Delegacije EU u Srbiji Antoan Avinjon kazao je da je teško predvideti kakvi će meteorološki uslovi biti tokom zime, dodavši da će to biti važan faktor za elektroenergetske sisteme i u Srbiji i u EU.

“U EU je energetska kriza i cene energenata rastu, ali to je počelo pre napada Rusije na Ukrajinu, pa je EU preduzimala mere na zajedničkom i na nacionalnim nivoima”, rekao je Avinjon i podsetio da se i Francuska suočila sa sušnim letom i niskim vodostajima, zbog čega su neke nuklearne elektrane zatvorene, pa je pribegla uvozu struje.

Avinjon je podsetio da se EU priprema kroz različite mere, uključujući plan “RePower Europe”, ali i diskusiju o limitiranju cene gasa.

“Što se tiče mera štednje, postoji osećaj solidarnosti građana, ljudi su zbog pandemije shvatili da ne mogu da se ponašaju kao ranije i taj osećaj solidarnost je ono što nas zbližava”, dodao je Avinjon.

Tribinu “Da li će biti dovoljno struje tokom zime” organizovao je Klimatski forum u okviru programa “EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine”, koji sprovode “Mladi istraživači Srbije”, uz podršku Švedske.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x