EU poziva Kosovo da obezbedi dovoljno dug period tranzicije za primenu uredbe o evru

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay/Jai79
Podelite vest

Evropska unija (EU) izrazila je danas zabrinutost zbog posledica koje bi odluka Centralne banke Kosova o ukidanju dinara mogla da ima na svakodnevni život kosovskih Srba i apelovala na Prištinu da obezbedi dovoljno dug period tranzicije i da pronađe rešenje za ovo pitanje u dijalogu pod vođstvom EU, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

U saopštenju se navodi da EU prima na znanje uredbu Centralne banke Kosova, koja danas treba da stupi na snagu a ima za cilj da unapredi transparentnost finansijskih tokova, bezbedi finansijsku stabilnost i da se bori protiv pranja novca i falsifikovanja.

EU međutim napominje da će uredba uticati i na finansijsku podršku koju kosovski Srbi dobijaju od Srbije i izražava zbrinutost zbog posledica koje bi mogla da ima na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica na Kosovu zbog odsustva prethodnih konsultacija, posebno zbog njenog uticaja na škole i bolnice, s obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku.

Kratak prelazni period za primenu uredbe, u kombinaciji sa nedostatkom informacija i praktičnih rešenja za sve pogođene zajednice, preti da ozbiljno zakomplikuje njihove živote.

EU apeluje na Kosovo da obezbedi dovoljno dug period tranzicije i da pronađe rešenje za ovo pitanje kroz pregovore u okviru Dijaloga pod vođstvom EU, dodaje se u saopštenju.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x