Evroposlanica: Zabrana Evroprajda može stvoriti opasnu situaciju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay/LazarCatt
Podelite vest

 Održavanja Evroprajda u Beogradu pitanje je poštovanja osnovnih sloboda a eventualno otkazivanje te manifestacije moglo bi da stvori nepredvidivu i potencijalno opasnu situaciju, ocenila je poslanica Evropskog parlamenta (EP) Teri Rajntke.

Ona je za današnje izdanje lista Nova, navela da pravo na okupljanje nije zaštićeno samo Ustavom Srbije već i da se članstvom u Savetu Evrope, Beograd obavezao na poštovanje Evropske konvencije o ljudskim pravima koja po njenim rečima, podrazumeva poštovanje osnovnih sloboda, zaštitu manjina, pravo na okupljanje.

“Nadam se da će Vlada Srbije zajedno sa organizatorima naći pragmatično rešenje. Tokom svih godina pripreme ove manifestacije Vlada je bila velika podrška. Zabrana će stvoriti nepredvidivu i potencijalno opasnu situaciju a niko ne želi da vidi eskalaciju situacije”, rekla je Rajntke koja je ranije razgovarala sa premijerkom Anom Brnabić o najavi države da će otkazati održavanje Evroprajda.

Poslanica EP je najavila da će biti u Beogradu 17. septembra, za kad su organizatori Evroprajda najavili šetnju, kao i da će toj manifestaciji prisustvovati “nekoliko desetina evroposlanika i brojni predstavnici nacionalnih vlada”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x