Evropska Amazonija će biti najveće rečno zaštićeno područje – Srbija je deo nje!

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

DUNAV: Luka Stojković
Podelite vest

Unesko će u sredu, 15. septembra, na sastanku u nigerijskoj Abudži, proglasiti rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav u pet država, takozvanu Evropsku Amazoniju.

To područje time postaje najveće zaštićeno rečno područje u Evropi, prenosi Hina pozivajući se na izvore iz Svetske organizacije za zaštitu prirode (WWF).

Inicijativu za zaštitu rečnog područja Mure, Drave i Dunava na području Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije pokrenuli su pre više od dve decenije aktivisti za zaštitu životne sredine i organizacije civilnog društva.

Rad na uspostavljanju rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav zvanično je započeo 2011. godine, kada su ministri zaštite životne sredine pet zemalja potpisali deklaraciju o uspostavljanu prekograničnog rezervata biosfere, podseća WWF, koja je deo te inicijative od samoga početka.

Zajednička nominacija povezala je četiri dela slagalice – rezervate biosfere u Austriji, Sloveniji i Srbiji, kao i prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava u Hrvatskoj i Mađarskoj u jedinstveno zaštićeno područje.

Reč je o najvećem rečnom zaštićenom području u Evropi, koje pokriva gotovo milion hektara i 700 kilometara rečnih tokova, gde živi oko 900.000 stanovnika, ističu u WWF-u.

Evropska Amazonija obiluje retkim staništima poput velikih poplavnih šuma, peščanih sprudova, strmih obala, rukavaca.

Upravo su ona dom najveće populacije orla belorepana u Evropi i gnezdilište mnogih ugroženih vrsta ptica.

“Rad na uspostavljanju rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav bio je dugotrajan, a rezultat je uspešna regionalna saradnja. Ujedinio je pet zemalja oko istog cilja – zaštite prirode. Želimo posebno da istaknemo da je očuvanje tog područja zajednička odgovornost svih nas, bez obzira na administrativne granice, jer ih priroda ne poznaje”, rekla je direktorka WWF Adrije Nataša Kalauz.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x