Popšička pećina poznata je po ostacima pećinskog medveda

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Popšićka pećina; Foto: Nenad Ranđelović
Podelite vest

Popšička pećina jedan je od bisera turizma svrljiškog kraja, sve je veće interesovanje turista za nju kažu u Centru za kulturu i sport Svrljig.

Popšička pećina nalazi se u severo-istočnom delu planinskog masiva Kalafat, na teritoriji opštine Svrljig. Pećina ima dva monumentalna pećinska ulaza koji se nalaze na oko 500 metara n.v. i nekoliko manjih pećinskih otvora. Sama pećina poseduje više dvorana i pećinskih kanala. Ukupna dužina pećinskih kanala u zavisnosti od izvora iznosi negde oko 530 metara.

Popšička pećina kao i druge veće pećine na teritoriji današnje opštine Svrljig, postaje poznata krajem 19. veka kada su ovaj kraj novonastale države istraživali poznati srpski naučnici kao što: su Jovan Žujović, koji je prvi opisao Popšičku pećinu i dao njen prvi grafički plan, i Jovan Cvijić, koji Popšičku pećinu prvi naziva Popšička pešter.

Danas, Popšička pećina poznata je po paleontološkim otkrićima, ostacima pećinskog medveda, ostacima Velikog slepog miša (Myotis myotis), Dugokrilog slepog miša (Miniopterus scheribersi) itd.

Foto: Nenad Ranđelović

Od 2004. godine Popšička pećina je pod zaštitom države, i od tada je proglašena za Speleološki spomenik prirode III kategorije, kažu u Centru za kulturu i sport u Svrljigu.

Slobodno možemo reći da je Popšička pećina dar prirode i da će u budućnosti u sklopu sa ostalim prirodnim i kulturno-istorijskim vrednostima ovog dela opštine činiti okosnicu turizma opštine Svrljig.

O pećini možete naći dodatne informacije u Zborniku radova Geografskog instituta ,,Jovan Cvijić“, knjiga 26, 1975. Prilog na linku: Popšička pećina

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x