Evropski parlament usvojio rezoluciju o prisilnom radu i ekološkim protestima u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

EP usvojio rezoluciju o prisilnom radu i ekološkim protestima u Srbiji
Podelite vest

Poslanici Evropskog parlamenta danas su u Strazburu ubedljivom većinom usvojili rezoluciju o prisilnom radu u kineskoj fabrici Linglong u Zrenjaninu i ekološkim protestima u Srbiji. Za rezoluciju je glasalo 586 poslanika, 53 su bila protiv, a 44 uzdržana.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izrazio je nadu da otvaranje Klastera četiri (Zelena agenda i održiva povezanost) u pristupnim pregovorima može da pomogne aktivnostima Srbije u suočavanju sa tim pitanjima.

Poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon izjavila je da “nije ništa novo” što je Srbija “širom otvorila vrata kineskim investicijama koje uopšte ne poštuju radne i ekološke standarde, ni ljudsko dostojanstvo pre svega”.

“Ono što je novo je slučaj Linglong sa prinudnim radom vijetnamskih radnika koji nas je sve zgrozio”, navela je Fon Kramon na Tviteru.

U rezoluciji koju je usvojio EP izražava se duboka zabrinutost zbog navodno prinudnog rada, kršenja ljudskih prava i trgovine ljudima u vezi sa oko 500 Vijetnamaca koji rade na izgradnji kineske fabrike guma Linglong i traži od srpskih vlasti da taj slučaj pažljivo istraže i obaveste EU o zaključcima istrage.

Srbija se poziva da unapredi uskladjenost sa EU zakonima o radu, usvoji novi zakon o pravu na štrajk, reši problem neprijavljenog rada i izmeni zakon o inspekcijskom nadzoru kako bi bio uskladjen sa relevantnim konvencijama Medjunarodne organizacije za rad.

U rezoluciji se izražava duboka zabrinutost zbog ozbiljnih problema sa korupcijom i vladavinom prava u oblasti životne sredine, zbog nedovoljne transparentnosti i zbog procene ekoloških i socijalnih uticaja infrastrukturnih projekata, ukljući kineske investicije i zajmove, kao i one multinacionalnih kompanija poput Rio Tinta.

U tom kontekstu ukazuje se na otvaranje klastera 4 o zelenoj agendi i održivom povezivanju u pregovorima sa EU a srpske vlasti se pozivaju da prate “legitimne zabrinutosti izražene u ekološkim protestima i hitno se pozabave tim problemima”.

Zabrinutost se u dokumentu izražava i zbog povećanog kineskog uticaja u Srbiji i na Zapadnom Balkanu i ističe da zakoni Srbije o radu i životnoj sredini moraju da važe i za kineske kompanije koje posluju u zemlji.

Foto: Srbija Vesti

U dokumentu se izražava duboka zabrinutost i zbog sve većeg nasilja esktremističkih i huliganskih grupa protiv mirnih ekoloških demonstracija i žali zbog “količine sile” koju je policija upotrebila protiv demonstranata… i takodje oštro osudjuje svako kršenje prava na mirno okupljanje.

“Pozivaju se srpske vlasti da istraže slučajeve protesta tokom kojih je policija navodno prekoračila ovlašćenja ili nije zaštitila demonstrante od nasilja i njihovo pravo na mirno okupljanje”, navodi se u rezoluciji i takodje se pozivaju vlasti da javno osude postupke huligana protiv demonstranata.

U dokumentu se izražava zabrinutost i zbog ograničenog vremena i prostora za otvorenu raspravu o Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi i amandanima na Zakon o eksproprijaciji i konstatuje povlačenje Zakona o eksproprijaciji i usvajanje izmena Zakona o referendumu.

Takodje se izražava žaljenje zbog dugoročnih trendova medijske pristrasnosti i brisanja granice izmedju aktivnosti državnih službenika, policije i stranačkih političara, kao i pogoršanja slobode medija i sve više vredjanja, zastrašivanja, čak i govora mržnje prema poslanicima opozicije, nezavisnim intelektulacima, NVO, novinarima i istaknutim pojedincima.

“Od vlasti Srbije se traži da hitno preduzmu mere za garanciju slobode izražavanja i nezavisnosti medija i da obezbede odgovarajuće istrage u tim slučajevima”, navodi se predlogu rezolucije.

Takodje se žali zbog nedavnih napada na opozicionu političarku Mariniku Tepić na etničkoj osnovi, koji su se odigravali na od strane vlade sponzorisanim TV kanalima, i pozivaju se srpske vlasti da se suprostave sužavanju prostora za civilno društvo i nezavisne medije i obezbede da oni radi bez ikakvih ograničenja.

Komisija i Spoljnopolitička služba EU se pozivaju da ojačaju saradnju i podršku civilnog društva, nevladinih organizacija i nezavisnih medija.

Vlada Srbije se poziva da radi na efikasnim i proverljivim osnovnim reforma i da se bavi strukturnim reformama i nedostacima u oblastima vladavine prava, osnovnih prava, slobode medija, borbe protiv korupcije i funkcionisanja demokratskih institucija i javne administracije.

U rezoluciji se pozdravlja činjenica da je članstvo u EU i dalje strateški cilj Srbije, ohrabruju srpske vlasti da nedvosmislenije izražavaju posvećenost vrednostima EU u javnim debatama i očekuje jasna posvećenost Srbije, “na rečima i na delu”, ispunjavanju obaveza u pretpristupnom procesu.

Evroparlamentarci su naveli i da očekuju da otvaranje klastera 4 rezultira obnovljenom težnjom ka punoj primeni EU standarda.

Na kraju Evropski parlament nalaže svom predsedniku da rezoluciju uputi predsednicima Evropskog saveta i Evropske komisije, šefu diplomatije EU, vladama i parlamentima članica EU i predsedniku, vladi i parlamentu Srbije.

Foto: O.S.R.

Na predlogu rezolucije bili su angažovani poslanici iz Evropske narodne partije, Socijalista i demokrata, Obnovimo Evropu, Zelenih i Evropskih konzervativaca i reformista.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x