Film TO JE TOMA razgalio publiku u njegovom rodnom Aleksincu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Premijera dokumentarnog filma „To je Toma“ u koprodukciji Centra za kulturu i umetnost iz Aleksinca i niške City Grupe, na dan rođenja legendarnog pevača Tome Zdravkovića u njegovom Aleksincu, razgalila je mnoge. Sala Doma kulture u Tominom rodnom gradu bila je mala da primi sve one koji su želeli da vide film. Pesma iz publike na kraju filma dokaz je da je ovaj film duboko dirnuo Aleksinčane koji godinama sa ponosom govore da je legendarni pevač rođen baš u njihovom gradu.

U godini kada je obeležena tridesetogodišnjica njegove smrti, već je prezentovan i sa nezapamćenim uspehom igrani film o ovom velikom umetniku, sinoć je prikazan dokumentarni film u režiji Vladimira Ristića i producenta Olivera Paunovića, koji otkriva do sada nepoznate detalje iz života velikog Tome. U filmu su svedočili njegovi prijatelji, saradnici, menadžeri, kolege i supruga Gordana Zdravković.

Foto: Hadzi Miodrag Miladinovic

„Kada sam čula predlog da snimimo film o Tomi koji će biti sastavni deo „Tominih dana“ nisam znala šta da očekujem, prihvatila sam ideju i danas sam presrećna što smo zajedno sa City Grupom iz Niša iznedrili ovakav projekat. Prezadovoljna sam i srećna što čuvamo sećanje na Tomu i što sa ponosom možemo da kažemo da je veliki Toma rođen u Aleksincu“, rekla je Maja Radoman Cvetićanin, direktor Centra za kulturu i umetnost iz Aleksinca.

Saradnici i autori filma koji su se predstavili publici uživali su gromoglasni aplauz nakon projekcije. A oni koji su poneli lovorike su: Branislav Miljković, legendarni niški novinar i voditelj koji je uzeo učešće u filmu, profesor istorije, Zoran Stevanović, gost iz Pečenjevca, Miodrag Rakić Žuća, dugogodišnji novinar i direktor kompanije Novosti i prijatelj Tome Zdravkovića Rade Brajović. Stručnim savetima i velikom količinom dokumentarnog materijala pomogao je Nikola Kankaraš, narator je bio glumac Aleksandar Mihailović dok je lik Tome u ovom filmu dočarao Mile Poledica.

Za montažu bio je zadužen Bobi Rajković, dok se kamere latili Bojan Jovanović i Vanja Zelenski uz  rediteljsku navigaciju Vladimira Ristića sve je to producentski upakovao Oliver Paunović.

Foto: Oliver Paunović, producent

„Prepuna je bila sala Centra za kulturu Aleksinac na premijeri filma „To je Toma“ i zbog toga sam neizmerno srećan. Emotivan dokumentarni film, dostojan fenomena Tome Zdravkovića ugledao je svetslost dana. Imali smo malo vremena da ga završimo, strašno smo želeli da to bude za njegov rođenda i uspeli smo. Uz sve opstrukcije, mogu zadovoljno da kaže da je ovo jedan od najlepših filmova u mojoj produkciji“, rekako je producent Paunović.

Čovek koji je ovaj film želeo već godinama i planirao njegovo snimanje je daroviti Miloš Paović, koji je saradnjom sa ljudima koji su snimili film dao svoj doprinos sećanju na Tomu u čiju čast se već godinama organizuju večeri posvećeni Tomi.
Ponosan sam na moje Aleksinčane. Samo gradovi koji čuvaju svoju istoriju, tradiciju i sećanje na velikane koji su u njima ponikli, mogu da prirede ovako emotivne i kvalitetne programe, poput premijere sinoć.

 

„Godinama se u Aleksincu, sa pijetetom i pažnjom, organizuju manifestacije u znak očuvanja lika i dela znamenitih sugrađana iz prošlosti. Tako smo pristupili i kad je u pitanju Toma Zdravković. Manifestacija u njegovu čast, koju smo pokrenuli 2017, uvek je bila na visokom umetničkom nivou, a ovim filmom smo joj dali dodani kvalitet“, kaže Paović.

 

Film „To je Toma“ imaće nišku premijeru naredne godine, nakon čega sledi filmski život ovog ostvarenja.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x