Filmski susreti počinju u Nišu! Mirjani Karanović nagrada za životno delo

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Press konferencija povodom početka Filmskih susreta; Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Na niškoj Letnjoj pozornici večeras će svečano biti otvoren 58. Festival glumačkih ostvarenja igranog filma „Filmski susreti“.

Projekcije na Letnjoj pozornici u Tvrđavi počinju od 20.30 časova, a publika će prvog dana imati priliku da pogleda tri filma, i to „Trag divljači“, „Ko živ, ko mrtav“ i „Ovuda će proći put“.

Prve festivalske večeri, nakon tradicionalne ceremonije predaje ključeva Tvrđave predsednici žirija Nadi Blam biće dodeljena nagrada za životno delo „Pavle Vuisić“ koja je ove godine otišla u ruke Mirjani Karanović.

Na „Filmskim susretima“ će biti prikazana jedna svetska premijera, a biće prikazano i osam filmova koje niška publika nije imala prilike da vidi.

„Nikada nije bilo više takmičarskih filmova na Letnjoj pozornici, 14 filmova, od toga jedna svetska premijera, „Što se bore misli moje“. Film koji govori o sedmici pre atentata 1868. na kneza Mihaila. Naziv filma je i aluzija na pesmu koju je knez Mihailo napisao. Imamo i jednu festivalsku premijeru „Svilen konac“, Damira Romanova, sa jednom mladom glumačkom ekipom uz pratnju nekih iskusnih“, rekao je selektor programa Dejan Dabić.

Nagradu za životno delo „Pavle Vuisić“ Mirjani Karanović će uručiti vajar Milorad Tepavac.

„Mislim da je osnovna stvar da kolege glumci ispoštuju dobitnika nagrade „Pavle Vuisić“, tako smo svi vaspitavani da poštujemo jedni druge. Nekada nas je bilo petoro ili šestoro, a nekada nas je bilo i 35. Svi su glumci su pozvani koji su u selekciji, a i oni koji nisu“, rekao je Rastko Janković, umetnički direktor Festivala i predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije.

On je otkrio da će otvaranje festivala početi pesmom „Za milion godina“ učesnika Festivala uz pratnju benda i dečjeg hora. Zatvaranje Festivale takođe će biti u znaku muzike i pesme glumaca, ali tada uz pratnju Nevernih beba. Pored bogatog filmskog programa, posetioci će moći da uživaju i uz prateći program. Biće organizovan okrugli sto na kome će se govoriti o raznovrsnoj karijeri Dragomira Bojanića Gidre.

U Niškom kulturnom centru će biti organizovan i Festival kratkog filma od 28. avgusta do 1. septembra, nakon kojih će biti prikazivani i stari filmovi na 16mm projektoru. U Oficirskom domu će biti priređene i dve izložbe. Na jednoj će biti izloženi crteži portreta naših glumaca, dok će na drugoj posetioci moći da vide postere filmova od 1980. do 1989. godine. Svoj dolazak je najavio i prošlogodišnji dobitnik nagrade „Pavle Vuisić“, Slavko Štimac. On će prisustvovati promociji monografije o njemu, koju je priredio Marko Misirača.

Svi kompleti ulaznica su prodati i za sada neće biti pojedinačnih ulaznica. Na najvećoj manifestaciji posvećenoj srpskim glumicama biće dodeljeno osam zvaničnih nagrada: Gran pri „Naisa” za najbolje glumačko ostvarenje u srpskom igranom filmu između dva festivala, „Car Konstantin” i „Carica Teodora” za najbolju mušku, odnosno za najbolju žensku ulogu, povelje za izuzetnu žensku i mušku ulogu, nagrade za žensku i mušku epizodnu, kao i nagrada za najbolju debitantsku ulogu u srpskom igranom filmu ovih filmskih susreta.

U zvaničnoj konkurenciji biti prikazano 14 filmova, a poslednje večeri i posle dodele nagrada i dva gostujuća filmska ostvarenja. Žiri će činiti Vladica Milosavljević, Branislav Lečić i Nada Blam.

Poslednjeg dana biće emitovana i dva gostujuća filma, dokumentarac Narodni glumac City Grupe, producenta Olivera Paunovića i niško filmsko pstvarenje “Prihvati ili odbij”.

Napomena organizatora je da se u slučaju kiše i prekida projekcija na Letnjoj pozornici, najavljeni filmovi mogu pogledati sutradan u bioskopu Cineplexx u terminima od 12,14, 16 i 18 sati.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x