Forum beogradskih gimnazija: Odluka o ranijem završetku školske godine ishitrena i nepromišljena

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Forum beogradskih gimnazija (FBG) pozvao je danas Vladu Srbije i Ministarstvo prosvete da još jednom preispitaju odluku o ranijem završetku nastavne godine, ocenivši je ishitrenom i nedovoljno promišljenom.

U saopštenju, FBG je istakao da je Vlada Srbije tim zaključkom nanela više štete nego koristi obrazovnom sistemu ozbiljno poljuljanom nakon tragedije početkom maja, kada su u OŠ Vladislav Ribnikar ubijeni devet učenika i čuvar, a ranjeni petoro đaka i nastavnica.

“Zaključak koji je donela Vlada nije praćen jasnim instrukcijama Ministarstva prosvete, što bi značilo da je donet bez konsultacija sa onima koji su nadležni da odlučuju o obrazovnoj politici”, navedeno je u saopštenju.

FBG je istakao da odluka o skraćenju nastavne godine nije sporna, ali da je problematičan način i trenutak na koji je doneta, i da bi prekid školske godine bio opravdan u slučaju da je proglašen neposredno nakon tragedije u “Ribnikaru”.

“Kada su nastavnici odlučili da iz poštovanja prema stradalima ne održe nastavu tokom jednog dana, iz ministarstva im je zamerano što u tom trenutku nisu sa svojim učenicima”, ocenjeno je u saopštenju FBG-a.

Po oceni FBG-a nejasan je razlog za promenu stava mesec dana kasnije, i odluka o okončanju nastave 6. juna kako je istaknuto, sigurno neće doprineti postraumatskom oporavku učenika i zaposlenih u prosveti.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x