Gde ima vode, ima i života – Prolom Banja (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija vesti
Podelite vest

Ko uživa u prirodi, svežem vazduhu i zdravom okruženju, ne može ostati imun na lepotu Prolom Banje koja se nalazi na 85 kilometara od Niša, a 23 jugoistočno od Kuršumlije. U Srbiji nema čoveka koji bar jednom u životu nije probao prolom vodu i uverio se u njena lekovita svojstva.

Prolom banja smeštena je na obroncima planine Radan, skrivena od pogleda, na nadmorskoj visini od 550-668 metara što stvara idelane uslove za begstvo od letnjih vrućina, a zime su duge i hladne uz  dosta snega. Na lokalnu klimu utiče to što su oko naselja šumovite planine prosečne visine oko 1.000 m. Klima je umereno kontinentalna sa osobinama subalpske.

Meštani kažu da Prolom Banja živi leti, dok je zimi manje gostiju.

U ovoj banji postoji otvoreni bazen ispunjen prirodnom banjskom vodom čija je temp. 29-30 Celzujosovih stepeni, a u srcu naselja nalazi se crkva Svetog Preobraženja, do koje se stiže preko mosta sa koga se pruža veličanstveni progled na netaknutu prirodu.

 

 

 

 

 

 

 

U Prolom Banji svakako treba posetiti i crkvu brvnaru Lazaricu, u kojoj je, po predanju, pričešćena Lazareva vojska koja je iz tih krajeva kretala u Kosovsku bitku 1389. godine.

U blizini je i Đavolja varoš koja je bila kandidat u izboru za sedam svetskih čuda prirode.

Istorija Prolom banje je duga, ozbiljnije korišćenje toplih izvora počinje nakon Prvog svetskog rata. Osobine lekovitih voda pominju se u štampi 1940. godine kada se navodi brojka od oko 2000 posetilaca godišnje.  Danas se zna da prolom voda ima važnu ulogu u prevenciji i očuvanju zdravlja, posebno bubrega i mokraćnih puteva, organa za varenje, kože i reumatizma. Ona pripada retkim vodama koje se mogu piti celog života.

Od 1956. godine broj gostiju se znatno povećava, a od 1961. godine organizaciju prihvata i lečenja gostiju preuzima Planinka iz Kuršumlije.

 

Hotel Radan podignut je 1968. godine i imao je 28 ležaja. Već 1976. godine se dograđuje depandans sa još 128 ležaja. Godine 1982. hotel je proširen i dograđen, a u to vreme je geoistražnim bušenjem dobijeno oko 11 litara lekovite vode u sekundi (temperature 29°C). Godine 1989. sagrađen je drugi depandans sa 270 ležaja i terapijski blok kao i deo sa bazenom.

Sada je hotel Prolom Banja opremljen savremenom opremom za smeštaj, dijagnostiku, lečenje, terapiju i rekreaciju.

Pored hotela sa restoranom, postoji veći broj kuća sa privatnim smeštajem za goste, nekoliko prodavnica mešovite robe i više restorana. Po lepoti se izdvaja Vila Garetov konak koja, uz hotel, preko cele godine radi punim kapacitetom.

 

Nažalost, ima i dosta napuštenih kuća koje se prosto stapaju sa prirodom koja je ovaj deo Srbije nesebično obdarila.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x