Grad Niš razmatra spajanje dve specijalne škole, roditelji se protive

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Dve niške specijalne škole, „Bubanj“ i „Carica Jelena“ u kojima osnovno i srednje obrazovanje dobijaju deca sa smetnjama u razvoju, najverovatnije će biti spojene u jednu.  Ovoj odluci oštro se protive roditelji  jer smatraju da će se nedostatak prostora i rad u većim grupama odraziti na ionako krhko mentalno zdravlje njihove dece.

Roditelje dece sa smetnjama u razvoju na razgovor je pozvala direktorka specijalne škole „Bubanj“ Marina Perić – iza zatvorenih vrata. Razlog za sastanak  je sve češće pominjanje u javnosti spajanja ove, kao i specijalne škole „Carica Jelena“. To je u poslednje vreme na niškim medijima nekoliko puta pomenula gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. Iako je najavila stastanak sa roditeljima učenika prošle srede, do njega ipak nije došlo. I dalje se nadaju da će se sresti sa gradonačelnicom, kaže Predrag Pešić, otac dečaka koji ide u 4. razred škole „Bubanj“. Pešić je i predsednik Saveta roditelja ove škole.

„ Gradonačelnica je već u medijima najavila mogućnost spajanja. Mislim da to nije  dogovor“, naglasio je Pešić.

Predrag Pešić
Foto: Srbija Vesti

Dve specijalne škole u Nišu su jedine u kojima osnovno i srednje obrazovanje mogu da dobiju njihova deca, ne samo iz Niša, već i iz susednih okruga, a njih je šest. Majka jednog od učenika, Suzana Lukić, koja je članica Saveta roditelja kaže da su roditelji zabrinuti da će se spajanjem dve škole smanjiti prostor koji je i sa ovim brojem učenika u „Bubnju“ nedovoljan. Neka deca su u školi ceo dan, do spavanja, neka imaju produženi boravak, a svaka promena rutine kod većine izaziva dodatni stres.

Po njenim rečima roditeljima je rečeno da je odluka države da se primenjuje inkuzija, što znači da jedan broj dece treba da se školuje u redovnim školama, a da se broj učenika u specijalnim školama smanjuje. Lukić tvrdi da to nije moguće, jer da su njihova deca mogla da idu u redovne škole, ona bi i išla.

„Kako zamišljaju da izvrše spajanje škola, a da pre toga nisu došli stručnjaci koji će da procene kapacitet prostora, mogućnost rada, to posle neće biti normalno za rad. Pitali smo direktorku koliko je zakonski predviđen broj dece u odeljenjima, kazala nam je deset. Mene zanima ko procenjuje broj dece? Može li da dođe jednu školsku godinu, da mu damo učionicu sa desetoro takve dece, a sva su iz različitog spektra oboljenja, pa da na kraju godine vidimo rezultat  koji je postigao taj “stručnjak”,  objasnila je  Suzana Lukić.

Suzana Lukić
Foto: Srbija Vesti

Roditelji kažu da se i nakon sastanka sa direktorokom koji je trajao oko sat i po – ništa ne zna.

Navodno, u planu je dograđivanje škole, postoji i donator iz Amerike koji je spreman da uloži milion i po dolara za te namene.

I Pešić i Lukić ističu sve i da je u planu dogradnja škole „Bubanj“ , niko još nije video projektnu dokumentaciju, a taj posao može da traje i godinama. Navodno, njima je rečeno da se sve može završiti do 1. sepetmbra naredne godine, u šta sumnjaju.

„Donator može i da odustane, više bismo voleli da se ta nadogradnja uradi iz budžetskih sredstava“, objasnio je Pešić.

Kome će biti dodeljen prostor škole “Carica Jelena”  ne zna se, mada se pojavila nezvanična  infrmacija da je u pitanju Fakultet umetnosti u Nišu.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izjavila je ranije da je Grad „na putu da oformi stručni tim koji će dati smernice kako da se te dve škole ujedine“, a sve u skladu sa odlukom države da inkluzivno obrazovanje ima primat i da se smanjuje broj učenika u obrazovnim ustanovama specijalnog  tipa. Zabrinuti roditelji obratili su i ministarki prosvete, jer ovo ministarstvo ima zadnju reč, iako je prostor gradski.  Rok za odgovor ističe ovih dana.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x