Hočevar: Dijalog pravoslavne i katoličke crkve doprineo bi pomirenju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/Ministarstvo kulture i informisanja/Dario Konstantinovic)
Podelite vest

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar izjavio je da bi iskreni međusobni dijalog katoličke i pravoslavne crkve doneo pomirenje među narodima, ali da smatra da na prostoru bivše Jugoslavije za to još nema snage.

Hočevar je u intervjuu za Kurir rekao da društvu nedostaje dijalog kako bi se komšije upoznale i imale pravu sliku jedni o drugima.

Čitavo čovečanstvo treba da se preispita zašto dolazi do ratova i ekoloških katastrofa, jer “ako se ne budemo brzo dozvali pameti, doći će do nove tragedije vezane za ljudski rod”, rekao je Hočevar.

Dodao je da su se okolnosti vremenom promenile, da je u Beogradu dobro prihvaćen, i da smatra da više nema nikakve prepreke da papa Franja poseti Srbiju.

Na pitanje da oceni navode iz SPC koji kažu da bi papa prvo trebalo da se pokloni senima stradalnika u Jasenovcu, Hočevar je rekao da se dobro seća tih glasova koji govore “juče o Jasenovcu, danas o Evroprajdu, sutra o nečemu drugom”.

“Možda široj javnosti nije poznato da sam sa patrijarhom Pavlom u četiri oka posećivao brojna obeležja mučne i tegobne prošlosti”, rekao je Hočevar i dodao da i njegova porodica ima žrtve, ali da ih on neće nabrajati kako ne bi otvarao rane i upirao prstom u krivce.

Pohvalio je izbor patrijarha Porfirija sa kojim je kako je rekao imao dobru saradnju, i izrazio nadu da će naći vremena da ostvare zajedničke vizije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x