I kod frizera kao kod izabranog lekara – samo uz zakazivanje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Igor Nikodijević, muški frizer
Podelite vest

Počelo je, kažu i pre, ali se posle korone sasvim odomaćilo – danas je nemoguće otići kod frizera bez zakazivanja, baš kao kod lekara. Dok frizeri novi sistem smatraju perfektnim, a mušterije kažu da počinju da se navikavaju, cene frizeraja su skočile. U Nišu šišanje za muškarce košta od 400 do 600 , dok je za žene cena od 600 do neverovatnih 5000 dinara.

Nekada se do nove frizure moglo bilo kog dana i u bilo koje vreme, uglavnom od 8 do 20 sati, i uz malo čekanja. Danas je radno vreme frizerskih salona kraće, radi se uglavnom samo u jednoj smeni, a bez zakazanog termina nema ni frizure. Ni kod ženskih, ni kod muških frizera.

Nišlijke kažu da im je u početku smetalo zakazivanje, ali da je vremenom postalo rutina. Sada o frizuri razmišljaju kao o odlasku kod lekara – unapred i to nedelju do dve.  Oni koji zbog raznih obaveza ne mogu da planiraju vreme, kažu, teško je. Uglavnom do nve frizure, kao ranije, “na brzaka”  više se ne može.

Milena Babić, ženski frizer

Frizeri sistem zakazivanja ocenjuju perfektnim.

“Smanjilo je gužve, stres, nervozu i kod nas i kod mušterija. Današnje žene su nervozne, brzo se živi”, kaže Milena Babić, ženski frizer.

U njenom salonu na Crvenom pevcu uvek je po jedna ili dve mušterije, a praznog hoda nema. Radi u jednoj smeni, kraće,  i kaže da uvek ima popunjen dan.

“Zakazano vreme se poštuje. Ako mušterija zakasni pet minuta – tolerišemo. Ako je više od 15 minuta – vraćamo, jer onda to ugrožava sledeću mušteriju, dodaje Babić.

Isto misli i muški frizer, Igor Nikodijević koji ima salon u Ulici 7. jula. Po njegovim rečima, zakazivanja je uvek bilo, ali ne stoprocentno. Na 20 odsto zakazanih, bilo je 80 odsto slučajnih mušterija. Korona je to promenila, jer su se tada izbegavale gužve u salonima. To se, po njegovim rečima, pokazalo kao vrlo efiksano, pa je nastavljeno.

“Imamo više vremena da se posvetimo svakoj mušteriji, što utiče i na bolji kvalitet našeg rada. Svako ima svojih 30 -40 minuta, u zavisnosti od toga koju uslugu traži”, ističe Nikodijević.

Dodaje i da je manji broj mušterija usled zakazivanja uticao i na promenu cene, ali ne previše. Na povećanje cena najviše je uticalo to što je sve poskupelo. Muško šišanje u ovom salonu košta 400 dinara, dok je prosečna cena između 400 i 600 dinara.

Kada je žensko šišanje u pitanju, cene se razlikuju, a raspon je veći i kreće se od 600 do čak 5000 dinara.

“Šišanje ide i do 5000 dinara. To sam čula od mušterija, previše je, definitivno”, kaže Milena Babić.

Kada je o ženskim frizurama reč, koje uključuju farbanje ili meliranje kose i tu su cene različite. Bojenje kose košta od 500 do 1000 dinara, dok izvalečenje pramenova u proseku košta između 4000 i 5000,  do neverovatnih 15000 i 20000 dinara, napominje Babić.

Na destine niških  salona uvelo je i online zakazivanje.  Na specijalizovanom sajtu, osim termina, dobijaju se i informacije o cenama frizerskih usluga,  tako da iznenađenja nema –  sve u korak s vremenom, sviđalo se to nekom, ili ne.

Nekada su fizerski saloni bili mesta druženja uz kaficu i “trač partiju” i muškarcima i ženama, danas su defitivno izgubili tu “socijalnu” funkciju.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x