Inicijativa: Na mestu zgrade Generalštaba srušene u bombardovanju izgraditi Memorijalni centar

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: B92 video printscreen
Podelite vest

Ekološki ustanak pokreće peticiju da se zgrada Generalštaba u centru Beograda, koja je srušena u bombardovanju ne poklanja investitorima i da na tom mestu bude izgrađen Memorijalni centar posvećen žrtvama iz 1999.

Iz Ekološkog ustanka je najavljeno da će sutra, ispred te zgrade, na uglu ulica nemanjie i Kneza Miloša biti organizovana konferencija za novinare o pokretanju peticije.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u tehničkom mandatu Goran Vesić potvrdio je sinoć da je od Vlade Srbije dobio ovlašćenja za potpisivanje memoranduma da se lokacija bombardovanog Generalštaba u centru Beograda poklanja američkim ofšor firmama.

Vesić je na Fejsbuku naveo, povodom izjave lidera Ekološkog ustanka Aleksandra Jovanovića Ćute da su u toku takvi pregovori, da će, ako na osnovu ovlašćenja bude potpisan memorandum ili neki drugi akt, “o tome Vlada da obavesti javnost”.

On je naveo i da “nema potrebe da se pravi senzacija tamo gde je nema”, te dodao da su “sve vlade Srbije od 2000. pokušavale da revitalizuju prostor Generalštaba”.

“Da je to lako verujem da bi to pre nas neka druga vlada uradila. Ali nije, pa je zapalo nama da rešimo i ovaj problem, kao što gradimo autoputeve i brze pruge jer drugi nisu znali”, rekao je Vesić.

Jovanović je izjavio je ranije da je Vesić u ime Vlade Srbije potpisao memorandum kojim se lokacija bombardovanog Generalštaba u centru Beograda poklanja američkim ofšor firmama “Kushner Realty” i “Atlantic Incubation Partners” LLC.

Kazao je da je Ekološki ustanak kopiju pomenutog memoranduma o razumevanju dobio iz Ministarstva odbrane, koje je taj dokument primilo 9. februara.

“Radi se o revitalizaciji i, kako ovde stoji, razvoju lokacije Generalštaba koju Vlada Srbije i njen ovlašćeni predstavnik, ministar građevinarstra u tehničkom mandatu Goran Vesić, imaju nameru da sa firmom ‘Kushner’ revitaliziju i oplemene”, rekao je Jovanović.

On je kazao i da je firma registrovana na adresi Džonatana Kušnera, rođaka Džareda Kušnera, zeta bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa. Dodao je da memorandum o razumevanju predviđa da se ovim firmama odobri zakup lokacije na 99 godina bez naknade, da bi nakon toga ta firma mogla da postane i vlasnik lokacije.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x