“Inkop” Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića među 20 kompanija sa najvećim profitom u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: prinstscreen Slobodna Evropa
Podelite vest

Firma “Inkop” u vlasništvu Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića je među 20 kompanija sa najvećim profitom u Srbiji, piše list “Danas”. Radoičić i Veselinović ovih dana su u centru pažnje javnosti zbog posla sa policijom i sudovima.

Radoičić, doskorašnji potpredsednik Srpske liste, optužen je za krivična dela udruživanja radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška dela protiv opšte sigurnosti, dok je Veselinović juče dao izjavu u policiji nakon tvrdnji inspektora Slobodana Milenkovića da je navodno obezbedio milion evra za njegovo ubistvo, kao i ubistvo inspektora Dušana Mitića.

Njih dvojica su do sada bili poznatiji kao biznismeni, kao vlasnici preduzeća u građevinskom sektoru koja beleže fantastičan rast poslovanja zahvaljujući angažovanju na državnim projektima.

Njihove kompanije angažovane su na projektima poput izgradnje deonice autoputa Preljina-Požega i brzih saobraćajnica Iverak-Lajkovac i Požarevac-Golubac, mada su od 2021. godine pod sankcijama SAD.

Na listi top 20 ekonomskih celina (povezanih preduzeća) sa najvećim dobitkom njihova firma Inkop iz Ćuprije našla se na 20 mestu sa 1,7 milijardi dinara dobiti u 2020. godini.

Upravo je Inkop najvažnije preduzeće u sistemu ta dva biznismena u kom su oni vlasnici sa po 40 odsto, dok je preostalih 20 odsto u rukama Veselinovićevog brata Žarka.

Preko te firme oni kontrolišu još nekoliko preduzeća. Najvažnije od njih je Novi Pazar put koji je 100 odsto u vlasništvu Inkopa.

Osim njega, tu su i preduzeće Doli Bel i Betonjerka Aleksinac.

Inkop je u 2022. godini, prema finansijskim izveštajima objavljenim na APR-u, imao prihode od 5,2 miliarde dinara, što je manje nego 2021. godine kada su oni iznosili 5,7 milijardi, ali znatno više nego u 2020. kada su prihodovali 3,15 milijardi dinara.

Prihodi Novi Pazar puta su bili slični, pa je prošle godine prihod iznosio 5,2 milijarde dinara, 2021. pet milijardi, a 2020. godine 3,2 milijarde dinara.

Doli Bel i Betonjerka su imali daleko manje prihode od ta dva preduzeća.

Sa tolikim prihodima ostvaren je i popriličan profit. Inkop je prošle godine imao neto dobit od dve milijarde dinara, a Novi Pazar put 760 miliona dinara. Istovremeno Doli Bel i Betonjerka su zabeležile dobit od po osamdesetak miliona dinara.

Godinu ranije, Inkop je inkasirao dobit od 1,8 milijardi, a Novi Pazar put 1,2 milijarde dinara.

To je skoro dvostruko više nego kombinovanih 1,7 milijardi dinara dobiti iz 2020. godine.

Inkop je 2020. godine sa tih 1,7 milijardi dinara ušao na top listu ekonomskih celina sa najvećom dobiti na 20. mesto. Na listi za 2021. godinu nije ga bilo, mada je kombinovani profit iznosio tri milijarde dinara što je bilo dovoljno za 16. mesto na listi za tu godinu, ispred, na primer, Inveja Predraga Rankovića Peconija ili trgovačkog lanca Delez i Frikoma.

Za 2022. godinu APR još nije objavio izveštaj o poslovanju ekonomskih celina.

Inkop od 2018. godine beleži strahovit rast. U 2018. godini prihodi Inkopa bili su 788 miliona dinara, a profit je iznosio svega 23 miliona dinara. Već naredne godine, prihodi su skočili na 4,99 milijardi, a dobit na 1,84 milijarde dinara, piše “Danas”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x