Istinomer: Za laž godine izabrana izjava predsednika Srbije da ne gostuje često po televizijama

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO
Podelite vest

U tradicionalnoj godišnjoj anketi koju organizuje portal Istinomer, čitaoci su za laž godine izabrali izjavu predsednika Aleksandra Vučića da “ne gostuje često po televizijama”, preneo je danas taj portal.

Portal navodi da je Vučićeva izjava od 11. januara u emisiji Ćirilica, kada je rekao “Ne gostujem često po televizijama, više odgovaram na pitanja novinara i ovakvu priliku kod vas na televiziji uvek želim da iskoristim”, ocenjena je kao neistina nakon što je tim Istinomera izbrojao da je u toku 2020. godine predsednik 37 puta bio gost televizijskih emisija, ne računajući plaćene termine u predizbornoj kampanji ni višeminutne izjave.

Predsednikova izjava “pa jesu li bili neki izbori”, zaboravljajući junske izbore 2020. godine, osvojila je drugo mesto, dok je treće mesto pripalo ministru finansija Siniši Malom koji je, govoreći o svom doktoratu koji je nedavno i zvanično poništen zbog plagiranja, tvrdio da je “dokazao da ništa nije ukrao”.

“Tokom 2021. godine, tim Istinomera ocenio je više od 100 izjava političara u kategorijama istinitosti, obećanja i doslednosti. Preko 80 puta proveravali smo da li su politički akteri govorili istinu i dodeljivali im, mahom, negativne ocene. Zvaničnici su i ove godine manipulisali podacima, te je ukupno 20 tvrdnji dobilo ocenu ‘zloupotreba činjenica'”, naveo je Istinomer.

Zabeleženo je i nekoliko istina, uključujući tvrdnje predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića o proceduri usvajanja zakona i gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića o prosečnoj starosti gradskih autobusa, a predsednik Vučić je za izjavu o minimalnoj zaradi takodje dobio tu ocenu.

Za razliku od prethodne, kako navodi Istinomer, 2021. nije bila godina u kojoj su se političari “razbacivali obećanjima”, uz ocenu da razlog verovatno treba tražiti u činjenici da ovo nije bila izborna godina.

“Zato je i medju izjavama koje je Istinomer ocenio najmanje obećanja. Medju njima, pak, dominiraju neispunjena, a kao akter ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović”, naveo je portal.

Teme izjava ocenjivanih političkih zvaničnika najčešće su se odnosile na ekonomiju i infrastrukturne projekte, medije i zakonodavstvo, a od ove godine i ekologija je postala oblast u okviru koje je, kako Istinomer navodi, bilo “neistina, dezinformacija i spinova”.

“Godinama unazad, najviše proveravamo izjave sadašnjeg predsednika države Aleksandra Vučića, a tako je bilo i u 2021. godini. Daleko ispod njega su premijerka Ana Brnabić, zatim zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ali i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović”, piše u izveštaju.

Više informacija o izboru za “Laž godine”, možete pročitati na portalu Istinomera.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x