Istraživanje: Pandemija kod 92 odsto studenata uticala na veći stepen anksioznosti i depresije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)
Podelite vest

Pandemija korona virusa kod 92 odsto studenata na neki način je uticala na veći stepen zastupljenosti anksioznosti i depresije, što je posledica manje učestalog druženja i same socijalizacije, pokazalo je istraživanje koje su sproveli studenti Fakulteta političkih nauka (FPN).

Više od trećine ispitanika istraživanja “Stavovi studenata o post kovid 19 periodu” ocenom četiri, na skali od jedan do pet, navelo je da je pandemija uticala na promenu svakodnevnih rutina, dok je mali procenat odgovorio da nije u opšte.

“Samo 20 odsto studenata je reklo da im je strah od pandemije bio najveći problem, što nam ukazuje da se mladi nisu imali veliku dozu straha da se zaraze”, naveli su autori istraživanja.

Kada je u pitanju održavanje nastave, trećina ispitanika se izjasnila da im je mešoviti (hibridni) model nastave adekvatan, dok je manji procenat onih kojima odgovara onlajn nastava.

“Blizu polovine ispitanika se izjasnilo da im odgovara uživo nastava, što nam govori da je došlo do izrazitog zasićenja onlajn nastavom te da su studenti spremni da se vrate u fakultetske klupe”, piše u saopštenju i dodaje da je 15 odsto studenata nastavu ocenilo ocenom pet, dok je najveći broj ispitanika nastavu ocenio sa tri.

Oko 70 odsto studenata navelo je da je onlajn nastava na neki način uticala na njihovu motivaciju za učenjem, ali se 80 odsto njih izjasnilo da im je pomoglo da se lakše organizuju.

Veliki broj studenata nije bio privržen sportskim aktivnostima, niti im je pandemija predstavljala neki vid motivacije da se njima okrenu, ali je istraživanje pokazalo da je manji broj studenata ipak pronalazio razne načine da održava svoju fizičku aktivnost u dozvoljenim uslovima.

Dve petine ispitanika izneli su stav da pandemija nije uticala na to da se osećaju neaktivnije u odnosu na period pre pandemije, ali da se 40 odsto njih okrenulo vežbanju u kućnim uslovima u nekom vidu.

Odluku republičkog Kriznog štaba da vremenski ograniči rad ugostiteljskih objekata, 64 odsto ispitanika ocenilo je ocenom jedan, dok je istu ocenu 55 procenata studenata dalo meri uvođenja kovid propusnica.

Istraživanje je sprovedeno onlajn i terenskim ispitivanjem u periodu od 16. aprila do 3. maja, a sakupljeno je 933 upitnika popunjenih od strane studenata svih stepena studija i onih koji su završili studije.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x