Iz sela Gornje Nedeljice poruka: Ako treba, skupićemo milijardu evra i nosite se

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Facebook Udruženje Ne damo Jadar
Podelite vest

Sa protesta u Gornjim Nedeljicama protiv iskopavanja rude u Jadru poslata je poruka da će se protesti nastaviti sve dok projekat rudnika ne bude obustavljen, a da će ako se Rio Tintu stvarno duguje milijarda evra, gradjani i to platiti. Predsednik udruženja “Ne damo Jadar” Zlatko Kokanović pitao je povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se projekat Jadar nastavlja i da Srbija mora da plati milijardu odštete – zar gradjani vrede samo milijardu.

“Zar ne vredimo mnogo više? Neka se izjasne ko je šta potpisao, ko je šta uzeo, oni ne mogu da se dogovore, on i premijerka, svako priča za sebe, mi nemamo gde, moraju da nas pobiju to je krajnja mera”, rekao je Kokanović na protestu.

On je najavio proteste i sledeće subote, dok se ne povuče prostorni plana za projekat Jadar.

“Krajnji cilj je da ne bude rudnika, da se trajno zabrani istraživanje litijuma a pitanje je šta sve oni traže ovde, da se stavi pod zaštitu naša dolina i da ne ostavljamo našoj deci probleme”, rekao je Kokanović.

Advokat Dušan Filipović ponovio je da je pokrenut postupak za ocenu ustavnosti uredbe iz 2020. godine, kojom se utvrdjuje posebni plan za ekspolotaciju rude u dolini Jadra i na osnovu koje bi trebalo da se odredi javni interes, vrši ekproprijacija, parcelacija.

“Tužno je koliko nas lažu da dugujemo jednu milijardu, šta je to naspram 600 miliona za prenos utakmica engleske lige? Govore o ugovornoj kazni i o penalima, a ne znaju da izgovore tačan naziv sporazuma na koji se pozivaju, nema nikakve odštete za slučaj Gornjih Nedeljica.

“Ovaj narod je dovoljno bogat, skupićemo milijardu, isplatićemo i nosite se odavde. Ne može jedan čovek da odlučuje o sudbini naroda, zaigrali su se”, poručio je Filipović.

On je zaključio da Ustavni sud mora da odluči o tome.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x