Jakšić i Stojanović: Sporazum o normalizaciji Srbija-Kosovo loš po Srbe na Kosovu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC)
Podelite vest

Bivši predstavnik Građanske inicijative SDP, Marko Jakšić iz Kosovske Mitrovice, i predstavnik Srpskog nacionalnog pokreta, Branimir Stojanović iz Gračanice, smatraju da je loš po Srbe na Kosovu Sporazumu o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije prihvaćen po predlogu EU.

Oni su, za televizju N1 ocenili da u tom predlogu “definitivno nema ništa dobro za njih” i da će dovesti do iseljavanja i preostalih Srba sa Kosova.

Jakšić je ukazao da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić “zaklati vola za kilo mesa” a “mi (Srbi sa Kosova) ćemo odavde otići”.

“Ono što smo videli je u stvari konačno faktičko priznanje Kosova od strane Srbije, sporazum definitivno nema ništa dobro za Srbe na Kosovu”, rekao je Jakšić.

Stojanović je dodao da se ovaj sporazum ne tiče samo života Srba na Kosovu, već i toga šta država Srbija želi da ima na Kosovu u budućnosti.

Dodao je da ako ima nešto dobro u sporazumu to je pominjanje dodatne zaštite Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

“Ali, ni to nije previše precizno, i zabrinjavajuće je”, kazao je i naveo da su “široke definicije uvek problematične u implementaciji” jer će se, kako je kazao, prištinska strana truditi da “stvori praznu ljušturu” od svih ingerencija koje bi trebalo da budu u srpskim rukama.

“Ove formulacije jesu zabrinjavajuće, ono što je isto karakteristično za ovaj sporazum je da se najmanje bavi ljudima, pobuđuje mnogo strahova”, rekao je on.

Upzori je da je aneks o primeni sporazuma, odnosno “mapa puta”, vrlo zabrinjavajuća.

“Zabrinjavajuće je da se ZSO stavlja u ovaj paket, a ona je trebalo da bude oformljena pre bilo kakvog razgovora o novom sporazumu” smatra on.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x