Jana je bila đak generacije u osnovnoj školi

Jana iz Svrljiga se sama spremala i osvojila prvo mesto na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Privatna arhiva
Podelite vest

Jana Pavlović, učenica Srednje stručne škole ,”Dušan Trivunac Dragoš” iz Svrljiga,  osvojila je prvo mesto na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika. Pored toga, Jana pohađa i srednju muzičku školu u Nišu, teoretski odsek.

Takmičenje je održano 28. maja, učestvovalo je ukupno 170 učenika druge godine, a Jana kaže da ipak nije bilo ni malo lako, konkurencija bila jaka, ali i da joj nije prvi put da učestvuje na takmičenjima i osvaja zavidne rezultate.

“Prvi put sam se takmičila u osmom razredu, kada sam zauzela treće mesto na Republičkom takmičenju književne Olimpijade, takmičila sam se zatim u prvoj godini srednje škole, kada sam ostvarila plasman na Republičko takmičenju iz kniževnosti i ove godine na red je došlo i Republičko takmičenje iz kniževnosti iz jezika gde sam osvojila prvo mesto”, priča talentovana Jana za Niške Vesti.

Prema njenim rečima, postići ovakav uspeh i pogađati dve škole istovremeno jako je zahtevno, posebno zbog toga što u školi iz koje dolazi jezik se po planu i programu ne obrađuje u tolikoj meri, jer je reč o gimnaziji opšteg smera, a ne društveno – jezičkog ili filološkog. Ono što njen uspeh čini još posebnijim, jeste što se, najvećim delom pripremala sama za takmičenje.

“Bilo je poprilično zahtevno, učila sam iz dve knjige, iz gramatike i Pravopisa matice srpske. Najvećim delom sam se sama pripremala za takmičenje, pored toga mi je pomagala nastavnica iz Osnovne škole Marina Vujić Milutinović, a predmetni profesor je Kristina Gavrić”, pojašnjava ona.

Njena ljubav prema srbistici potiče još iz Osnovne škole, tačnije petog razreda, upravo zahvaljući nastavnici Marini.

Časovi srpskog jezika koji su tada bili svakodnevno na rasporedu, probudili su u Jani želju da svoje znanje nadograđuje i širi vidike.

“Svaki novi čas sam jedva isčekivala jer sam znala da će mi doneti novo znanje. Tada smo, zapravo, dobili najveću količinu jezičkih i književno teorijskih termina. Na osnovnu toga, kasnije sam formirala i čitalački ukus i interesovanje za jezike uopšte, poput srpskog, engleskog i sada latinskog”, dodaje.

Volela bi da nakon završetka srednje škole upiše Srbistiku na Filozofskom fakultetu u Nišu i još jedan fakultet pored toga. Još uvek je u nedoumici da li pak Pravni ili Fakultet bezbednosti.

Opština Svrljig, i ove godine, stipendira svakog novog učenika tokom prve godine školovanja sa po 5.000 dinara mesečno, a za učenike koji dolaze iz drugih opština i mesta van Svrljiga, obezbeđena je i naknada za prevoz.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x