Jeremić: Đilas se Vučiću stavio na raspolaganje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Vuk Jeremić; Foto: YouTube screen shot
Podelite vest

Predsednik Narodne stranke, Vuk Jeremić, izjavio je da su predsednici Srpske napredne stranke (SNS) i Stranka slobode i pravde (SSP), Aleksandar Vučić i Dragan Đilas, “odlučili da pomognu jedan drugom u postizbornom mamurluku”, nezadovoljni rezultatima izbora održanih 3. aprila.

Jeremić je za Televiziju Insajder rekao u sredu i da njihov “flert ne znači i da će završiti u vezi”.

Rekao je da je “Đilas posle izbornog rezultata mogao ili u penziju ili kod Vučića”, gde je “odlučio da ode… i jasno mu se stavio na raspolaganje”, a “vreme će pokazati da li će mu Đilas biti potreban”.

Jeremić je rekao da je Vučiću posle izbora bila potrebna “razbijena opozicija”, dok je “Đilasov interes bio da nastavi da se pretvara da je lider opozicije”, a to je “jedino mogao da mu priušti Vučić”.

Jeremić smagtra da je Đilas odlaskom kod Vučića “bacio bombu na jedinstvo opozicije i kakvo-takvo poverenje koje je postojalo u opozicionom taboru”.

Naveo je i da je Đilas time “potpuno promenio tok razgovora o tome šta i kako sa rezultatima beogradskih izbora i to na način koji je ultimativno odgovarao Vučiću”.

Jremić je rekao i da je Djilasova SSP “u potpunosti komandovala izbornim procesom” i to “na osnovu sistematski lažiranih istraživanja javnog mnenja, koja su pokazivala da je SSP najjača stranka opozicije i da sama ima 15 ili 16 odsto, dok su svi ostali ispod cenzusa”.

S druge strane, rekao je Jeremić, njegova Narodna stranka je “najbolje rezultate postigla tamo gde je izašla samostalno ili bez SSP” što pokazuju rezultati nekih od lokalnih izbora, ali je radi opstanka koalicije i jedinstva opozicije, “prihvatila nametnuta rešenja”.

“Dobili smo ultimatum da predsednički kandidat bude Zdravko Ponoš, ali taj ultimatum je podrazumevao i da SSP vodi kampanju i kontrolore”, rekao je on uz ocenu da je to bio težak, “austro-ugarski ultimatum”.

Po rečima Jeremića, “kap koja je prelila čašu” bila je odluka Djilasa da ode kod Vučića, za koju je rekao da je bila “jednostrana i bahata”.

“Dosta nam je autoritarnog ponašanja i kopiranja Vučića”, rekao je Jeremić.

Upitan da li je “međunarodni faktor” inicirao sastanak Vučića i Đilasa, Jeremić je odgovorio odrečno: “To nisu inicirali stranci. Sastanak su inicirali Vučić i Đilas, da bi pomogli jedan drugom”.

Dodao je da “Vučić i Đilas govore svojim saradnicima da su im Amerikanci namignuli da idu u tom pravcu, kako bi se pred njima opravdali”.

Jeremić je istakao da Narodna stranka Vučića smatra “diktatorom i da će se boriti protiv njegove diktature… beskompromisno i neće biti dogovora ispod stola”.

“Mi nismo ona vrsta opozicionara koji su sarađivali sa španskim diktatorom Frankom, čekajući da se demokratija uspostavi nakon Frankove smrti. Mi se nećemo ponašati prema Vučiću kao prema Franku i nećemo praviti trule kompromise, ni domaće niti međunarodne”, rekao je Jeremić.

On je naveo da će u budućnosti biti promena na opozicionoj sceni, a “Narodna stranka je otvorena za saradnju sa svima koji Vučića ne vide kao neminovnost i spremni su da se protiv njega bore”, zaključio je Jeremić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x