Jeremić: Država da preuzme punu kontrolu nad udžbenicima, suzbiti uticaj stranih izdavača

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen Utisak nedelje TV Nova
Podelite vest

Nosilac izborne liste “Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi” Vuk Jeremić izjavio je da se ta lista zalaže da svi đaci u Srbiji dobiju besplatne udžbenike i da država aktivno preuzme punu kontrolu nad sadržajem i produkcijom udžbenika.

Jeremić je za televiziju Insajder rekao da bi to prvenstveno trebalo da se odnosi na “identitetske predmete” poput srpskog jezika i književnosti i nacionalne istorije, kojima bi trebalo dati nadnastavni karakter, prenela je danas Narodna stranka u saopštenju.

“Strani izdavači su sada u povlašćenom položaju, pa u čitankama za osnovnu školu više nema pesme ‘Na Gazimestanu’ (Milana Rakića), ili Desanke Maksimović, na primer, a ima tekstova stranih savremenih pisaca za koje verujem da nisu neinteresantni ali su neuporedivo manje značajni od temelja srpske književnosti”, ocenio je on.

Naveo je da, iako Ministarstvo prosvete nominalno daje konačan sud o sadržaju svih udžbenika za osnovne i sednje škole, “u realnosti postoji hobotnica uticaja iz inostranstva”.

“Što kroz nevladine organizacije, što kroz strane izdavače koji aktivno utiču na sadržaj udžbenika, što je veoma zabrinjavajuće”, kazao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, za obrazovanje u Srbiji izdvaja se oko 3,5 odsto BDP-a, dok se u razvijenim evropskim državama taj procenat kreće između 4,5 i sedam odsto.

Jeremić je ocenio da bi u Srbiji u narednih pet godina trebalo da bude povećano izdvajanje za obrazovanje na pet odsto BDP-a, navodeći da je to moguće, ali da je za to potrebna promena sistema.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x