Jeremić: Srbija da samostalno formira Zajednicu srpskih opština na severu Kosova i Metohije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto BetaPhoto/Miloš Miškov/MO
Podelite vest

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da bi Srbija trebalo da samostalno formira Zajednicu srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji i da pristupi ponovnom uspostavljanju bezbednosnih, pravosudnih, administrativnih i drugih nadležnosti koje su Briselskim sporazumom prenete vlastima u Prištini, ukoliko one do kraja godine ne ispune ono na šta su se obavezali još 2013. godine.

Jeremić je u intervjuu listu Danas rekao da je Rezolucijom o Kosovu i Metohiji, koju je Narodna stranka predložila Skupštini Srbije na usvajanje, predvidjeno i da, ako ZSO ne bude formirana do 31. decembra, lideri Srpske liste budu pozvani da bez odlaganja napuste vladu Aljbina Kurtija.

“Predlažemo dvadesetak konkretnih koraka koje bi trebalo preduzeti kako bi se zaštitili naš narod, kulturna baština i državni interesi u pokrajini i odbranili teritorijalna celovitost i dostojanstvo na međunarodnoj sceni”, rekao je Jeremić, a prenela Narodna stranka u saopštenju.

On je dodao da bi Srbija trebalo da proglasi briselski dijalog neuspešnim ako ZSO ne bude formiran do kraja godine, kao i da proglasi da će ubuduće pregovarati isključivo uz posredovanje Kontakt grupe koju bi činilo pet stalnih članova Saveta bezbednosti UN – SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija.

“Rezolucija nalaže i da predsednik Republike uputi pismo predsednicima Rusije i Kine u kojem ih zvanično obaveštava da se Srbija protivi prijemu samoproglašenog Kosova u UN, i u ime naše države traži da te zemlje iskoriste svoje pravo veta u Savetu bezbednosti ako ta stvar bude stavljena na razmatranje tog tela”, rekao je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke je dodao da se u rezoluciji definišu i drugi koraci u UN, Unesko, parlamentarnoj i ekonomskoj diplomatiji, mere populacione politike i podsticaja preduzećima iz centralne Srbije za otvaranje novih radnih mesta u delovima pokrajine u kojima žive Srbi, kao i institucionalizacija platforme za dalje pregovore sa Albancima, ako i kada do njih dodje u budućnosti.

“Od presudne je važnosti da na posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji svoja neslaganja za trenutak ostavimo po strani, i dogovorimo se šta nam je činiti u budućnosti. Ovo je nadpolitičko pitanje i o njemu nam je potrebno nacionalno jedinstvo, koje mora biti pretočeno u obavezujuću Rezoluciju Narodne skupštine. Mi smo predložili nacrt tog dokumenta, i otvoreni smo za sve konstruktivne predloge koji bi tekst učinili boljim i izvesnijim za jednoglasno usvajanje”, rekao je Jeremić.

Upitan o najavama formiranja “Srpskog bloka”, Jeremić je odgovorio da je, po njegovom mišljenju, po sredi “opipavanje pulsa javnosti” za neku širu koaliciju u budućnosti, koja bi pored Socijalističke partije Srbije i stranaka manjina obuhvatila i političke organizacije koje do sada nisu bile deo vlasti.

“Ono što sa sigurnošću mogu da tvrdim je da Narodna stranka nikada neće biti deo ove štetočinske vlasti”, istakao je on.

Jeremić je povodom izbacivanja dece iz obdaništa u Pećincima zbog političkih opredeljenja roditelja, istakao da je reč o “radikalnom zlu” i da nema opravdanja za iživljavanje nad decom.

“Te bitange jednog dana očekuje surovi revanšizam, za kojeg ćemo naći načina da bude sproveden u zakonskoj formi. Imao sam čast da se pre neki dan u Skupštini upoznam sa majkom čije dete i dalje maltretiraju”, rekao je Jeremić.

Najavio je da će poslanici Narodne stranke kroz skupštinski Odbor za prava deteta pokrenuti pitanje izbacivanja dece iz obdaništa i na njemu insistirati dok ne bude rešeno, jer nijedno dete u Srbiji ne sme biti žrtva politike.

Na pitanje o najavama velike ekonomske krize i hladne zime, Jeremić je odgovorio da je Narodna stranka predložila paket konkretnih mera čije bi sprovodjenje pomoglo da se teška situacija najugroženijih sugradjana učini “kudikamo podnošljivijom”.

“Te mere podrazumevaju podizanje minimalne cene rada na 50.000 dinara, smanjivanje nameta za poslodavce sa 61 odsto na 50 odsto, ukidanje akcize na struju koja je ’privremeno’ uvedena još 2015. godine, smanjivanje PDV-a na osnovne životne namirnice na jedan odsto”, naveo je on.

Podsticaji stranim kompanijama, kako je dodao, bili bi preusmereni ka domaćim preduzetnicima i proizvodnji hrane i strateški bi se ulagalo u pogone za proizvodnju veštačkog djubriva i navodnjavanje.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x