Jovanović (NADA): Vučić da obavesti građane o sadržini francusko-nemačkog plana za Kosovo

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da građane hitno obavesti o sadržini plana EU za Kosovo prema francusko-nemačkom predlogu, ocenivši da o sudbini države ne može da se pregovara tajno i mimo srpskog naroda.

On je u pisanoj izjavi od Vučića zatražio i da obavesti javnost na koje je to teške odluke u interesu evropske perspektive spreman, i da građane Srbije upozna koji su to problemi i izazovi koji bi bili stavljeni pred Srbiju ukoliko se ne bi usaglasili sa predloženim planom.

“Кoalicija NADA podseća da je nedopustivo poigravati se sudbinom države i sopstvenog naroda i da izdaja državnih i nacionalnih interesa nikada ne prolazi nekažnjeno”, kazao je Jovanović.

On je ocenio da je “svako ko i najmanje drži do nacionalnog ponosa i odgovornosti prema državi i ko razume i oseća posledice eventualnog napuštanja odrešitog stava o neophodnosti očuvanja Кosova i Metohije u ustavno-pravnom poretku Srbije, sa nevericom odslušao” izjavu Vučića posle susreta sa diplomatskom petorkom SAD i EU.

Predsednik Vučić je posle sastanka sa predstavnicima EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije u Beogradu, izjavio da je Srbija spremna da prihvati koncept i da radi na implementaciji predloženog sporazuma za kosovsko pitanje.

Vučić je novinarima rekao da je na sastanku “po jednom važnom pitanju” iz sporazuma pokazao svu brigu i rezervisanost, ali istakao da o tome ne može da govori jer sporazum još nije javan.

On se sastao sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, spoljnopolitičkim savetnicima francuskog predsednika i nemačkog kancelara, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom, i diplomatskim savetnikom premijerke Italije Frančeskom Talom.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x