Jovanović: Promeniti izborni sistem, direktan izbor gradonačelnika umesto glasanja za partijske liste

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: narodna.org.rs
Podelite vest

Šef poslaničke grupe Narodne stranke u Skupštini Srbije Stefan Jovanović izjavio je danas da bi trebalo promeniti izborni sistem tako da građani na lokalnom nivou biraju gradonačelnike, predsednike opština i odbornike po imenu i prezimenu, umesto da glasaju za partijske liste.

“Mora da se zna ko je odgovoran i za šta je odgovoran i zato je većinski sistem bolji od proporcionalnog. Izvesno da će SNS izgubiti vlast na lokalnim izborima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, koji bi trebalo da budu održani sledeće godine”, rekao je Jovanović za kanal Srbin info, saopštila je danas Narodna stranka.

Jovanović je podsetio da po važećem sistemu građani na lokalnim izborima glasaju za partijske liste, a onda stranke određuju ko će biti čelnici lokalnih samouprava.

“To nije dobro jer nema odgovornosti. Od ovakvog sistema najviše koristi ima SNS koji građanima prodaje ‘mačku u džaku’ i to mora da prestane”, rekao je Jovanović.

Jovanović je naveo da je u Srbiji, nažalost, poznato kada će početi nova sezona “Zadruge”, ali ne i kada će biti održana sednica parlamenta.

Poslanica Narodne stranke Marina Lipovac Tanasković rekla je za Srbin.info da je loše što je novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja predviđeno da se sav novac od kazni uplaćuje u budžet Srbije, a da potom Vlada Srbije određuje koliko će koja lokalna samouprava dobiti novca od kazni, dok je ranije deo novca odmah ostajao lokalnim samoupravama.

“Ovakve izmene urušavaju sistem bezbednosti saobraćaja i bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici će biti uništena”, rekla je Marina Lipovac Tanasković.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x