Jovanović Šapiću: Saobraćaj nije glavni uzrok aerozagađenja u Beogradu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Nikola Jovanović, Foto: Printscreen YouTube/Newsmax Adria
Podelite vest

Direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović rekao je danas da izjava novoizabranog gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića RTS-u o načinu borbe protiv zagađenja vazduha u Beogradu, nije u skladu sa nalazima dostupnim u zvaničnim dokumentima grada vezanim za kvalitet vazduha.

“Dok gospodin Šapić prepoznaje saobraćaj kao glavnog uzročnika povišenih koncentracija zagađujućih materija u vazduhu u Beogradu, ‘Plan kvaliteta vazduha za aglomeraciju Beograd’ usvojen juna 2021. godine, stavlja saobraćaj kao uzročnik zagađenja vazduha iza termoenergetskog sektora, individualnih ložišta i kotlarnica na mazut”, naveo je Jovanović, saoipštio je CLS.

Dodao je da i Agencija za zaštitu životne sredine, u “Izveštaju o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji za 2020. godinu”, na sličan način kvantifikuje udeo saobraćaja u ukupnom zagađenju vazduha, a pre njegovim rečima posebna ironija je u tome da je “zgrada gradske uprave u ulici Kraljice Marije jedan od glavnih zagađivača vazduha u centru grada”.

“Stiče se utisak da gospodin Šapić već na početku svog mandata pokušava da tretira sistemske probleme kroz improvizaciju, protivno nalazima institucija grada kojim upravlja, a oslanjajući se na sopstveno čulo vida – jer kako je sam izjavio: vidi da se svako vozi sam u automobilu”, ocenio je Jovanović i pozvao “neko stručno lice” da prave podatke saopšti Šapiću što pre.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x