Kisić Tepavčević: Unapređen položaj žena u Srbiji, povećana stopa zaposlenosti za 9,4 odsto

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen youtube kanal RTS
Podelite vest

U proteklih pet godina položaj žena na tržištu rada u Srbiji je unapredjen, što se ogleda u povećanju stope njihove zaposlenosti za 9,4 procentna poena, rekla je danas minisatarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Ona je, govoreći o ženskom preduzetništu u Paviljonu Srbije u okviru svetske izložbe “Ekspo 2020” u Dubaiju, rekla da je Srbija strateški opredeljena za unapredjenje položaja žena na tržištu rada, kako bi ti pokazatelji bili još bolji.

“Sa nama je ovde više od 100 sjajnih žena preduzetnica, koje svojim obrazovanjem, radom i sposobnošću predstavljaju lice Srbije koja stvara i koja ima inovativne ideje. Ovde smo da ohrabrimo žene da pokrenu sopstveni posao, da čujemo njihova iskustva, kao i da pozovemo sve na saradnju”, navela je Kisić Tepavčević.

Dodala je da je “žena stub porodice i može biti veoma značajan resurs kada je u pitanju ekonomski razvoj zemlje”.

Novom Strategijom zapošljavanja za period 2021–2026. godine i pratećim Akcionim planom definisane su, prema njenim rečima, mere za poboljšanje položaja žena na tržištu rada. Strategija prepoznaje žene kao korisnice dodatne, intenzivne i integrisane podrške, kako bi se adekvatno pripremile za efikasan ulazak na tržište rada i održivo ekonomski osnažile.

Cilj mera, kako je rekla, aktivne politike zapošljavanja, medju kojima su mere za aktivno traženje posla, programi dodatnog obrazovanja, obuke, subvencije za zapošljavanje i programi javnih radova.

Prema njenim rečima, jedan od ciljeva jeste i osnaživanje žena da stupe na tržište rada u oblasti IT sektora, koji se brzo oporavio od posledica krize izazvane pandemijom kovida-19.

Kisić Tepavčević je ocenila da je Srbija medju vodećim zemljama u borbi za rodnu ravnopravnost i da je prva zemlja koja nije članica EU, a koja je uvela Indeks rodne ravnopravnosti, kao pokazatelj stepena uključenosti žena u različitim sferama života.

“Vlada Srbije posvećena je unapredjenju rodne ravnopravnosti u okviru plana reformi”, rekla je Kisić Tepavčević.

Dodala je da je zastupljenost žena u institucijama poboljšana, o čemu govore podaci da je predsednik Vlade Srbije žena, da je u Vladi Srbije 10 ministarki, da su žene u republičkom parlamentu zastupljene 40 odsto, da su žene na čelu Narodne banke Srbije, Vrhovnog kasacionog suda.

“Prema podacima Svetskog ekonomskog foruma za 2020. godinu, Srbija zauzima veoma visoko 20. mesto u oblasti rodne ravnopravnosti”, rekla je Kisić Tepavčević.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x