Koalicija OKO: Gradske vlasti Leskovca da spreče zloupotrebu novca za projekte socijalne zaštite

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti/ J.L.
Podelite vest

Koalicija nevladinih organizacija “Otvoreno o konkursima – OKO”, saopštila je da je pozvala gradske vlasti Leskovca da ne dozvole “zloupotrebe” pri raspodeli sredstava u oblasti socijalne zaštite.

Iz koalicije su naveli da je na nedavno završenom konkursu za finansiranje ili sufinansiranje programa, projekata udruženja u oblasti socijalne zaštite, Leskovac opredelio 5,1 milion dinara za projekte udruženja koja “ne ispunjavaju uslove konkursa, za koje nema informacija o rezultatima njihovog rada ili ih vode osobe povezane sa gradskom upravom ili članovima komisije”.

“Jedna od dve organizacije koje su dobile najviši iznos sredstava je ‘Grad Jelica’, udruženje koje, prema pisanju medija, godinama unazad dobija od Grada značajne sume novca za sprovođenje projekta sa istim nazivom. Ni to udruženje, ni njihov projekat ‘Od nas za vas’, koji je na ovogodišnjem konkursu dobio 2,5 miliona dinara, nisu ni na koji način vidljivi javnosti”, piše u saopštenju.

Navodi se i da je sa 1,8 miliona dinara podržano šest projekata Udruženja samohranih roditelja Tate i Mame (UTIM) i Udruženja sindikata penzionera Leskovac, čiji je osnivač Miodrag Stanković.

“Udruženje UTIM pruža uslugu SOS telefona za žrtve nasilja, iako je Stanković lično dva puta osuđen za nasilje u porodici, o čemu su već prethodno izveštavali lokalni i nacionalni mediji”, piše u saopštenju koalicije OKO.

Dodaje se da je 250.000 dinara dodeljeno projektima Udruženja inženjera i tehničara Leskovac i udruženja “Saobraćajna medijacija”, za koje je, po navodima koalicije OKO, “vidno da se ne ostvaruju u oblasti socijalne zaštite, što je suprotno uslovima konkursa”.

“Ovakvo raspolaganje novcem koji je namenjen najosetljivijim grupama daleko je od ispunjenja javnog interesa i predstavlja nastavak prakse finansiranja Gongo organizacija kroz javne konkurse”, ocenili su iz te koalicije.

Apel su podržale Građanske inicijative, Centar “Živeti uspravno”, udruženja “Res publika”, Centar za evropske politike, FemPlatz, Krovna orgnaizacija mladih Srbije, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, asocijacija Duga, Transparentnost Srbija, Inicijativa za ekonomske i socijalna prava – A11 i Upravni odbor Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x