Koncertna dvorana Beogradske filharmonije gradiće se pored Palate Srbija

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Pobedničko idejno rešenje međunarodnog arhitektonskog konkursa - arhitektonski studio Amande Levit (AL_A). Foto: Facebook Beograska filharmonija
Podelite vest

Vlada Republike Srbije saopštila je da je, nakon jednogodišnjeg međunarodnog arhitektonskog konkursa, koji je sproveo UNDP, londonski arhitektonski studio Amande Levit (AL_A) izabran da izradi projekat nove koncertne dvorane Beogradske filharmonije.

Koncertna dvorana Beogradske filharmonije je najveća kulturna investicija u regionu decenijama. Smešten pored istorijske Palate Srbija na Novom Beogradu, projekat predstavlja izuzetnu posvećenost izgradnji svetlije, održivije budućnosti grada prema viziji Ivana Tasovca.

Sa više prostorija za izvođenje, održavanje proba i kreativni rad, uključujući simfonijsku koncertnu salu sa 1.600 mesta, dvorana će biti prva te vrste na Balkanu, međunarodno priznata platforma za muzičko izvođenje svetske klase koja će doprineti društvenom, ekonomskom i ekološkom razvoju Srbije.

Pobedničko idejno rešenje međunarodnog arhitektonskog konkursa – arhitektonski studio Amande Levit (AL_A). Foto: Facebook Beograska filharmonija

U ime Vlade Srbije, u partnerstvu sa Kabinetom premijera Republike Srbije, Ministarstvom kulture i informisanja, Gradom Beogradom i Beogradskom filharmonijom, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) pokrenuo je 2021. godine međunarodni konkurs za dizajn namenjen najpoznatijim svetskim arhitektonskim firmama. Pristiglo je 37 prijava iz 15 zemalja, a osam kandidata je pozvano da pređe u sledeću fazu.

Međunarodni žiri, sastavljen od arhitekata, stručnjaka za koncertne dvorane i konkurse, kao i od predstavnika Vlade Srbije, Ministarstva kulture i informisanja, Grada Beograda i Beogradske filharmonije, ocenjivao je nacrte razvijene po detaljnim smernicama i tehničkim konceptima koje su izradili konsultanti za strateško planiranje umetnosti i kulture britanske multinacionalne firme Arup, kao i prema planu detaljne regulacije Grada Beograda.

Pobedničko idejno rešenje međunarodnog arhitektonskog konkursa – arhitektonski studio Amande Levit (AL_A). Foto: Facebook Beograska filharmonija

Od finalnih šest kandidata dobijenih i ocenjenih od strane žirija, za pobednika je proglašen londonski studio AL_A.

Vršilac dužnosti direktora Beogradske filharmonije Darko Krstić rekao je da budućnost te institucije konačno dobija svoje jasne konture, podsetivši na to da je pre mnogo godina, nekadašnji direktor Filharmonije Ivan Tasovac krenuo u višedecenijski san – da sagradi veličanstveni dom za Beogradsku filharmoniju, vodeći orkestar u regionu, stvarajući međunarodno priznati centar za muziku, regionalni centar kulture i umetnosti i novi simbol Beograda i Srbije.

Oduševljeni smo rešenjem studija AL_A, dizajnom koji, ne samo da slavi jedinstvenost našeg orkestra, već i pruža pristupačno, posebno i atraktivno mesto za društvena okupljanja u glavnom gradu Srbije koje slavi stil života Beograda kao evropske metropole i novi dom Beogradske filharmonije kakav zaslužuje, rekao je Krstić.

Direktorka AL_A Amanda Levit istakla je da veličanstveno okruženje parka Ušće, na obalama reke Dunav, šalje moćnu poruku o preobraženju i ponovnom vraćanju prirodi naših gradova kako bismo ih učinili zelenijim i lepšim prostorima, ocenivši da je to odlično mesto da se pošalje poruka vizije Srbije za budućnost.

Ona je navela da će koncertna sala biti izraz skladnosti između prirode, arhitekture i muzike, na stožernoj tački u Evropi gde se susreću Istok i Zapad, napomenuvši da će to biti mesto gde će se ljudi iz svih krajeva i kultura, svih uzrasta i veština, okupljati kako bi uživali u muzici svih žanrova.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je da je koncertna dvorana Beogradske filharmonije trenutno najveći infrastrukturni projekat u oblasti kulture u Srbiji i u regionu, ali i jedan od najvećih u Evropi.

Pobedničko idejno rešenje međunarodnog arhitektonskog konkursa – arhitektonski studio Amande Levit (AL_A). Foto: Facebook Beograska filharmonija

Ponosna sam na to što je realizacija ovog višedecenijskog sna mnogih naših profesionalnih muzičara, mladih talenata, ljubitelja muzike, ali i građana Srbije – konačno na pomolu i verujem da će upravo izgradnja ove dvorane biti jedna od najvećih zaostavština u kulturi ove vlade, rekla je premijerka.

Prema njenim rečima, jasno je koliko je važno ulaganje u kulturu i obrazovanje kao stubove uspešne i jake moderne države, što je država do sada i pokazala brojnim sličnim projektima.

Ova dvorana zasigurno će postati nova znamenitost Beograda i privući će nove posetioce u našu zemlju, ali i svojim bogatim kulturnim programom doprineti boljem kvalitetu životu svih naših građana, ocenila je Brnabić.

Premijerka je izrazila uverenje da će ovo postati još jedno čvorište za stvaranje kontakata i razmenu znanja, kreativnih ideja i iskustava kako domaćih, tako i stranih umetnika.

AL_A je nagrađivani arhitektonski studio koji je osnovala arhitekta Amanda Levit, dobitnica britanske nagrade RIBA Sterling. Njeni završeni projekti uključuju novi ulaz, dvorište i galeriju za muzej Viktorija i Albert u Londonu i Muzej umetnosti, arhitekture i tehnologije u Lisabonu.

Ovaj studio predvodi međunarodni tim koji uključuje pejzažne projektante firme VDLA (Van Dyke Landscape Architects, Inc.), inženjere portugalske firme “AFA Consult” i lokalne arhitekte Beogradskog studija Zabriskie, dok Arup nastavlja svoju ulogu u domenu akustičnog dizajna.

Izrada tehničke dokumentacije podeljena je u tri faze i biće u skladu sa Zakonom o izgradnji i planiranju. Rok za izradu tehničke dokumentacije i dobijanje svih potrebnih dozvola i saglasnosti procenjen je na 18 meseci.

Amanda Levit (AL_A) o svom konceptu:

Koncertna dvorana Beogradske filharmonije je izuzetno značajan projekat za grad Beograd i Srbiju. Projekat je najveća kulturna investicija u regionu decenijama, smeštena na važnom mestu sa neverovatno bogatom istorijom – pored Palate Srbija, na ušću dveju velikih evropskih reka i sa pogledom na prirodnu očuvanost Velikog ratnog ostrva. To je izuzetan pokazatelj ambiciozne vizije koje Beograd ima za svoju budućnost.

Predeo oko reke Dunav i ambijent parka je naša polazna tačka. Korišćenje vodene površine da bi se u njoj odrazila zgrada i okolna priroda dočarava močvarno područje koje je prvobitno omogućilo srpskom narodu da se ovde uspešno razvija. Ponovno vraćanje parka prirodi kao ambijenta za novu koncertnu dvoranu šalje naprednu poruku o potrebi da naše gradove preobrazimo i učinimo ih zelenijim, čistijim i lepšim.

Sada više nego ikad, napetost koja vlada između prirode i gradova mora se pomiriti. Mi to ovde radimo tako što zamišljamo koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije kao izraz harmonije, sklada između građevine i prirodnog prostora, između istoka i zapada, između starog i novog, između generacija i između kultura.

Koncertna dvorana Beogradske filharmonije sastoji se od četiri glavne prostorne celine – velike dvorane za koncerte, sale za recitale, kreativnog centra i podijuma – svaki sa drugačijim karakterom, slaveći različite muzičke žanrove, privlačući različitu publiku i podstičući različite aktivnosti.

Ove četiri prostorne celine okružuju društveni prostor koji čini srce koncertne dvorane Beogradske filharmonije, sa zajedničkim pomoćnim prostorijama smeštenim ispod novostvorenog gradskog trga.

Kroz ovako uređen prostor stvaramo zgradu bez prednje i zadnje strane, što rezultira jednom arhitektonskom panoramom. Zgrada i novi unutrašnji zajednički društveni prostor okupljaju se pod nadstrešnicom koja se prostire na svakom mestu, meko se oslanjajući između njih.

Kroz ovu ekspresivnu formu zgrada govori o kretanju muzike. Materijalnost ovog pokrova stvoriće efekat talasanja koji odražava šarene vode reke Dunav, odražavajući pejzaž koji se menja sa promenom godišnjih doba i nagoveštavajući jedan novi spomenik kulture.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x