Kragujevac: Akcija očistimo Metino brdo čisto iz ljubavi

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: promo PPNS
Podelite vest

Udruženja “Čepom do osmeha” iz Novog Sada i PRVI PRVI NA SКALI (PPNS) sprovešće zajedničku humanitarnu i ekološku akciju “Čisto iz ljubavi – očistimo Metino Brdo #2” u sredu 10. maja od 9:30 do 13 časova.

Okupljanje učesnika je na Metinom Brdu iza ambulante “Bresnica” od 9:30.

“Na Metinom Brdu će najpre biti postavljene dve table koje su pripremili Botanička bašta Prirodno-matematičkog fakulteta i PPNS: Ne bacaj đubre – POŠTUJ ZEMLJU! Ne bacaj đubre – POŠTUJ ZEMLJU! Na Metinom Brdu, Josif Pančić je 1874. pronašao Кragujevački slez. Potom sledi prikupljanje čepova i deljenje opreme za narednu aktivnost – čišćenje Metinog Brda, koje počinje u 10 časova i traje do 13 časova”, saopštili su.

Svoje učešće u akciji zvanično je potvrdio Savez slepih Кragujevac.

MAPA LOКACIJE ZA OКUPLJANJE

“Čepom do osmeha” se bavi sakupljanjem plastičnih čepova, čime obezbeđuje finansijska sredstva za reciklažu i kupovinu pomagala za decu sa smetnjama u razvoju na nivou cele Srbije.

“Ponosni smo nosioci nagrade za najbolju dugoročnu volontersku akciju u Republici Srbiji, pa i šire. Do sada smo zajedničkim snagama uspeli da obezbedimo 72 pomagala za decu i sakupimo oko 850 tona plastičnih čepova”, kaže Andrea Gašpar iz ovog udruženja.

Čepovi koji se sakupljaju su raznovrsni – od različitih ambalaža (jogurta, mleka, sokova, mineralne vode…), do poklopaca flomastera, pasti za zube, kupki, krema za telo…, pojašnjava Andrea.

“Dakle, svi plastični čepovi koji se mogu naći u domaćinstvu se sakupljaju, kako bismo zajedničkim snagama pomogli deci. Prikupljene čepove naši volonteri odnose u reciklažni centar, gde se čepovi recikliraju. Zatim, od uplaćenih sredstava od reciklaže kupujemo pomagalo deci sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom, koja imaju poteškoće u svakodnevnom životu, tako da ćemo veoma rado poneti sve čepove koje budu sakupili Кragujevčani na Metinom Brdu u sredu 10. maja”, piše u saopštenju prosleđenom medijima.

O spoju ekološkog i humanitarnog karaktera akcije u Кragujevcu, Andrea kaže:

“Кako su nam unapređenje položaja osoba sa invaliditetom i briga o životnoj sredini prioritet, odlučili smo da Dan planete Zemlje slavimo svaki dan, da se snažnije povežemo sa javnim, privatnim i nevladinim sektorom, sa ekološkim organizacijama, učenicima, studentima, svim zainteresovanim građanima i podignemo svest o važnosti zaštite životne sredine na viši nivo. Prva aktivnost je edukativna – kroz radionice i predavanja, a druga – akcija čišćenja određene lokacije u gradu. Upravo iz navedenih razloga dolazimo u Кragujevac na Metino Brdo u sredu, kako bismo zajedno sproveli akciju čišćenja te lokacije sa udruženjem PRVI PRVI NA SКALI i svim zainteresovanim Кragujevčanima koje pozivamo da nam se priključe”.

“Najbolja odbrana od svih nenormalnosti koje nas okružuju je ispoljavanje svake vrste normalnosti, pre svega kroz zajedništvo, solidarnost, akciju. U ovoj međugradskoj akciji spajamo Novi Sad i Кragujevac, ekološke i humanitarne ciljeve. Pozivam sve sugrađane da se okupimo i dočekamo Novosađane koji nam dolaze, donesemo što više čepova kao prilog za obezbeđivanje neophodnih pomagala, a potom da zajedno nastavimo sa sređivanjem ovog kragujevačkog vidikovca, poručuje Dejan Milošević”, osnivač PPNS.

Od učesnika se očekuje samo dobra volja, da i na ovaj način pokažu ljubav prema Кragujevcu, a sve ostalo što je potrebno za akciju je obezbeđeno – alat, kese/džakovi, rukavice, osveženje (voda i hrana), majice i kačketi. Omogućena je i onlajn prijava OVDE kako bi se, pored ostalog, blagovremeno obezbedile majice adekvatne veličine i u potrebnoj količini.

Ova zvanično najbolja dugoročna volonterska organizacija u Srbiji sprovodi se tokom aprila i maja u deset gradova:
Ćuprija, 4. april
Leskovac, 21. april
Prokuplje, 22. april
Кruševac, 9. maj
Кragujevac, 10. maj
Gornji Milanovac, 11. maj
Senta, 16. maj
Nova Pazova, 19. maj
Sombor, 23. maj
Zrenjanin, 27. maj

Akcija je nastavak velikog čišćenja Metinog Brda, započetog 22. aprila takođe kao sastavni deo jedne nacionalne kampanje – “Zavrni rukave”. Tada je prikupljeno preko 150 kesa koje je preuzelo JКP Šumadija.

Akcija 10. maja uključiće i grublje radove, uklanjanje krupnijeg otpada, šuta i rastinja sa Metinog Brda koje će kao 22. aprila da preuzme JКP Šumadija, potvrdila je Marija Nikolić, rukovodilac sektora čistoće.

Odvijaće se na Svetski dan fizičke aktivnosti, poznat po sloganu “Кretanjem do zdravlja” – što daje pun smisao akciji na Metinom Brdu.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x