Niška Banja sve traženija: Rekonstrukcija najvećeg hotela kreće na jesen

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

NIŠKA BANJA
Podelite vest

Zovu je i Kraljeva banja jer su u njoj dolazili kraljevi. Sada je na raspolaganju turistima, uglavnom domaćim jer su granice zbog epidemije korona virusa zatvorena.

Od pre dve godine u ovoj banji za odmor mogu da se koriste i vaučeri, a nadležni se trude da novim sadržajima privuku sve više turista vodeći se paralom da niko neće da vam se vrati ako svake godine sve ostane po starom.

„Da je Niška Banja sve privlačnija svediči i broj vaučera koji su dodeljeni za ovu godinu, 1260 vaučara u odnosu na 517 koliko je realizovano u 2019.godini. To je skok od preko 100 posto što jasno ukazuje da su se domaći turisti okrenuli domaćim destinacijama, a Niška Banja je jedna od tih destinacija koju gosti iz Srbije žele da posete“, kaže Dejan Jovanović, predsednik GO Niška Banja.

Da bi neko turističko mesto moglo da dobije vaučere Ministarstva turizma potrebno je da ima registrovane apartmane ili domaćinstva za prijem gostiju.

„U Niškoj Banji je registrovano 20 smeštaja a prošle godine ih je bilo 19“, dodaje Dejan Jovanović. „Broj je mogao da bude i veći ali je Banja dobila vaučere tek 2018. godine jer pripada Gradu Nišu koji je grad prvog stepena razvijensoti, a po tadašnjoj uredbi Ministarstva turizma za gradove Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac nije bilo dozvoljeno korišćenje ove povlastice za letovanje. Kada smo objasnili da su nam i te kako potrebne subvencije u vidu vaučera odmah su nas iduće godine, 2018. uvrstili na listu, a sada na vaučere može da se letuje ne samo u Banji već i Nišu“, objašnjava Jovanović.

NIŠKA BANJA

Da bi Niška Banja privukla još veći broj turista, prema rečima Dejana Jovanoviće, potrebna je razvijena turistička infrastruktura.

„Niška Banja ima 5000 stanovnika, a u toku sezone primi još toliko gostiju. Zbog toga je nepohodno ulagati u komunalnu ali i turističku infrastrukturu kao što su staze zdravlja ili glavni trg sa fontanama ili pak projekat Kulište za koji samo već dobili sredstva , a realizacija će krenuti krajem leka. Kad god se pojavi nešto u Niškoj Banji novo to postane hit, ali to istovremeno pokazuje i koliko Nišlije vole Nišku Banju, a goste sa strane svake godine dočekamo nekim novim sadržajem. Neće niko da dođe u Banju ako je svake godine sve isto. Uvek mora da se doda neka nova atrakcija“, kaže Jovanović.

On dodaje da je hotelski smeštaj u Banji jedan od problema. Tri velika hotela koja su pripadala „Srbiji turist“, Srbija, Ozren i Partizan, sada ne postoje.

„Srbija je rešena, dobila je novog vlasnika u toku je proces dobijanja građevinske dozvole i najkasnije na jesen krenuće rekonstrukcija.To će biti hotel izuzetno visoke kategorije. To je za nas važno jer u tom slučaju novi hotel neće biti velika konkurencija malim hotelima i privatnom smeštaju. Hoteli tog tipa imaju svoje goste koji traže visok nivo konfora, tako da ostavljaju prostor da se popuni i privatni smeštaj“, dodaje Jovanović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x