Kreću projekti koji obuhvataju modernizaciju 230 kilometara brze pruge Beograd – Niš

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Infrastruktura železnice Srbije pokreće sveobuhvatan program za unapređenje svog korporativnog upravljanja i operativnih sposobnosti uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i njenih donatora, saopštila je EBRD.

Početak implementacije paketa tehničke pomoći vrednog milion evra ozvaničen je u predstavništvu EBRD-a u Beogradu.

Paket tehničke pomoći podrazumeva tri projekta. Prvi projekat ima za cilj da pomogne Infrastrukturi železnice Srbije da unapredi svoje korporativno upravljanje, dok će se drugi projekat baviti unapređenjem operativnih pokazatelja. Treći projekat tehničke pomoći uslediće početkom 2024. godine i biće usmeren na pomoć železničkom sektoru u uspostavljanju nezavisnog regulatora tržišta i integraciju srpske železnice u transportno tržište EU.

Tehničku pomoć finansiraju Italija (preko Centralnoevropske inicijative) i EBRD.

Ovi projekti prate finansijski paket od 2,2 milijarde evra koji su zajednički obezbedili EBRD (kredit od 550 miliona evra), Evropska unija (investicioni grant od 598 miliona evra) i Evropska investiciona banka (kredit od 1,1 milijarde evra) za modernizaciju 230 kilometara brze železničke pruge koja će povezati Beograd sa Nišom.

Generalni direktor Infrastrukture železnica Srbije Nebojša Šurlan je rekao da će ta pomoć omogućiti da se železnice modernizuju do kraja ove decenije, u skladu sa potrebama i očekivanjima građana, privrede i države i da zauzmu mesto koje zaslužuju na mapi razvijenih evropskih puteva.”

Međutim, smatra Šurlan, modernizacija železničke infrastrukture Srbije sama po sebi nije dovoljna da bi transportni sistem zemlje bio efikasan, moderan i organizovan.

„Upravo zbog toga je ovaj paket tehničke pomoći izuzetno važan za železničku infrastrukturu Srbije. Na osnovu najboljih primera međunarodne prakse unapredićemo i ojačati korporativno upravljanje, zakonsku regulativu i komercijalno poslovanje naše kompanije, u okviru sveobuhvatne reforme železničkog sektora u Srbiji“, rekao je Šurlan.

Dodao je da će projekti koji se sprovode uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj omogućiti bržu i bolju integraciju srpske železnice u transportni sistem Evropske unije.

Direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli izjavio je da je ubrzavanje prelaska sa drumskog na železnički saobraćaj ključni prioritet za EBRD i u skladu sa tim finansira i projekte obnove voznog parka, rehabilitacije železničkih koloseka i modernizacije regionalnih železničkih depoa sa ciljem da putovanje železnicom u Srbiji bude udobnije, brže i pouzdanije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x