Kreni-Promeni: Da li je Marko Đurić ambasador Srbije ili Rio Tinta

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Pokret Kreni-Promeni upitao je, povodom izjave ambasadora Srbije u SAD Marka Đurića da Srbija ne može da odustane od resursa kao što je litijum, da li on u Vašingtonu predstavlja Srbiju ili Rio Tinto.

“Suštinski Marko Đurić iznosi stavove koji su u suprotnosti sa zvaničnom državnom politikom koja je odlukom Vlade ukinula projekat i zauzela stav da nema iskopavanja litijuma u Jadru. Taj stav je posebno problematičan ako imamo u vidu da je narodnom inicijativom 38.000 građana zvanično preložilo zakon o zabrani iskopavanja litijuma”, saopštio je pokret.

Ocenili su da je tragično da u momentu kada je ceo Sever Kosova pod tenzijom zbog prisustva albanskih specijalnih snaga, a u enkalavama se dešavaju incidenti kao što su pucanje i ranjavanje dece, ambasador Srbije koji je pre toga bio direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju izjavljuje da u Vašingtonu reklamira litijum.

“Ekonomiju Srbije neće preporoditi ekološki štetno rudarenje, niti prljave tehnologije i manualne fabrike. Ekonomiju Srbije može preporoditi visoko tehnološka privreda i IT sektor, ali za to je potrebno da obrazovano stanovništvo ostane u zemlji”, naveo je pokret “Kreni-Promeni”.

U emisiji “Pravi ugao” na RT Vojvodine Đurić je rekao da Srbija ne može da odustane od resursa koji mogu da joj pomognu da napravi stratešku razliku u ekonomiji, kao što je iskopavanje litijuma, i da na sastancima u Vašingtonu govori o litijumu i informiše sagovornike da Srbija ima 11 odsto od ukupnih svetski istraženih rezervi tog minerala.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x