Krkobabić: Socijalno garantovane ‘penzije’ civilizacijski zadatak, potrebna politička volja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaVideo printscreen
Podelite vest

Ministar za brigu o selu Milan Krkobavić izjavio je da su socijalno garantovane penzije od 100 evra, čije je uvođenje pokrenuo, “namenjene ženama koje u ovom času imaju 63 i po godine i muškarcima starijim od 65 godina, a nemaju penziju, niti imaju uslova da je dobiju, a nemaju ni bilo kakve druge prihode”.

“Institut socijalne penzije primenjuje se u stotinak država širom sveta kao osnovni mehanizam zaštite starijih osoba od siromaštava”, rekao je za današnju Politiku Krkobabić, koji je predsednik Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije (PUPS).

Kako je istakao, “njeno uvođenje bio bi kvalitativan korak napred koji bi Srbiju uzdigao na nivo socijalno najodgovornijih zemalja u svetu”.

“Isplata socijalno garantovane ‘penzije’ bila bi iz republičkog budžeta, iz dela namenjenog za realizaciju mera socijalne politike, Nužno je da napomenem da tu isplatu ne treba dovoditi ni u kakvu vezu sa Fondom PIO, kao što to neretko čine neupućeni ili nedobronamerni”, naglasio je Krkobavić.

Prema njegovim rečima, “da bi socijalno garantovana ‘penzija’ zaživela, neophodna je, pre svega, jasno definisana politička volja”.

“Ako ona postoji, onda će se naći i izvori finansiranja. Ali i ono što je bitnije od svega, a to je društvena i politička hrabrost da se pronađe način da se izvrši odgovarajuća pravedna preraspodela narodnih para u korist onih kojima je to životno neophodno”, naveo je ministar Krkobabić.

“Uvođenje socijalno garantovane ‘penzije’ efikasna je mera za zaštitu osnovnih ljudskih prava, prava na dostojanstvo i lični integritet starijih građana. To nam je civilizacijski zadatak, to je merilo civilizacijskog uzleta”, poručio je Krkobabić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x