Kuća porodice Miljković u Gadžinom Hanu. Ispod ovog duda igrao se mali Branko

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Branko Miljković rodio se u Zaplanju, u Gadžinom Hanu, ali je detinjstvo proveo u porodičnoj kući na periferiji Niša. Prvi, drugi i treći razred završio je u osnovnoj školi „Vožd Karađorđe“, a četvrti, pred kraj rata, u očevom rodnom mestu Gadžinom Hanu. Srpski pisac Dejan Stojiljković uskoro završava knjigu o „Princu poezije“, a upravo u želji da sazna što više detalja iz njegovog života, posetio je i kuću Miljkovića u Gadžinom Hanu.

Gadžin Han je malo mesto, a sama kuća je malo udaljena od centra ove varošice. U dvorištu se nalazi nekoliko zgrada. Jedna od njih je srušena, dok su ostale trošne, ali su tu i svedoče o jednom vremenu i piscu poezije koji je svoje detinjstvo proveo u podnožju Seličevice, u zaplanjskoj kotlini. Prema Stojiljkovićevim rečima u jednoj od kuća žive baka i deka, vlasnici tog objekta, dok su Miljkovići tu boravili samo u toku rata.

 

„Radi se o klasičnom seoskom domaćinstvu koje je karakteristično za to vreme. Branko je tu završio četvrti razred osnovne škole. Interesantno je da se iz kuće prostire  neverovatan pogled na Suvu planinu. Vidi se i Trem i Mosor, što je malog Branka verovatno i inspirisalo. U samom dvorištu nalazi se jedan stari dud, za koji kažu da je bio tu i u Brankovo vreme, odnosno da se on igrao ispod tog drveta“, kazao je Stojiljković.

Pogled iz dvorišta kuće u kojoj je živeo Miljković

I ulica gde se nalazi kuća Miljkovića, nazvana je po čuvenom pesniku. Na kući stoji tabla na kojoj piše „Ulica Branka Miljkovića“. Ona vodi od centra Gadžinog Hana do same kuće.

„Branko Miljković je stanovao na nekoliko mesta. U Ulici Đorđa Kratovca na Dušanovcu u Beogradu gde je stanovao sada živi sin od njegovog strica, a opšte je poznato da je stanovao i u Nišu, u ulici Ljube Didića 9. Živeo je i kao podstanar u Zagrebu, odakle je i otišao na onaj svet“, podsetio je Dejan Stojiljković.

 

Roman o Branku Miljkoviću i njegovoj misterioznoj smrti, na kojem radi Dejan Stojiljković pri kraju je i očekuje se da će biti na rafovima knjižara na jesen. Stojiljković će u međuvremenu obići i Muzej Jugoslavije u Beogradu kako bi iz njegove arhive našao još podataka koji su mu potrebni za knjigu. Za Niške Vesti ističe da je uspeo da nabavi i kopije članaka iz hrvatske štampe, ali i još neka svedočansta na osnovu kojih će sklopiti sliku o Princu poezije i njegove misteriozne smrti. „Konačno je sazrelo vreme da nove generacije upoznaju drugog Branka“, zaključio je Stojiljković za Niške Vesti.

 

Dok čekamo njegov novi roman, na sajtu Dejana Stojiljkovića možemo da nađemo odlomke nove knjige, a jedan od njih prenele su i Niške Vesti.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x