Legendarni „Deda Trajko“ i dalje živi: Film „Narodni glumac“ na Filmskim susretima u Nišu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

PROMO
Podelite vest
Život i rad velikog glumca, Nišlije Živojina Žike Milenkovića okom kamere zabeležila je City produkcija i upravo će film „Narodni glumac“ o čoveku koji je obeležio najgledanije serije u jugoslovenskom i srpskom filmu, producenta Olivera Paunovića, biti prikazan na Filmskim susretima u Nišu.

Milenković se rodio u Nišu, i tu počeo glumačku karijeru u Niškom narodnom pozorištu. Žika Milenković je jedno vreme radio i kao profesor književnosti u svom gradu. Kasnije prelazi u Beograd gde je bio deo ansambla Beogradskog dramskog pozorišta, a u jednom trenutku i upravnik. Glumio je u preko 30 filmova, preko 300 televizijskih emisija (drama i serija) i oko 150 pozorišnih predstava.

Pamtimo ga kao Soću iz “Vrućeg Vetra”, kao Vasića iz serije “Više od igre”, kao Cvetka u seriji “Ljubav na seoski način”, ali i kao inspektora u čijoj kancelariji pada čuvena opklada iz filma „Kako je propao rokenrol“, kao ministra u filmu „Kako sam sistematski uništen od idiota“.

Današnjoj publici se, najbliži je kao Garac u „Srećnim ljudima“ i deda Trajko u seriji „Porodično blago.

„Film će biti omaž jednom od najpoznatijih niških glumaca čija je kako lična tako i profesionalna biografija zaista zadivljujuća. Snimajući razgovore i svedočanstva s ljudima koji su sarađivali s njim, saznajem koliko je Žika bio voljen i poštovan od kolega ali i od običnih ljudi, komšija s kojima je delio svakodnevnicu“, kaže Vladimir Ristić autor scenarija i reditelj filma.

Ristić otkriva da će se između ostalih u filmu pojaviti Zdravko Šotra, Ljiljana Lašić, Vukašin Marković, Siniša Pavić, Dragoslav Lazić, Svetlana Ceca Bojković i mnogi drugi poznati glumci i reditelji koji su radili sa Žikom.

„Koristićemo delove arhivskih emisija RTS-a kao i mnoge intervjue koji su ostali kao vrhunsko svedočanstvo iza ovog sjajnog umetnika. Posebnu draž filmu daće i Živojin Žika Milenković Junior, unuk čuvenog glumca koji će nam približiti privatnu i porodičnu sliku svog čuvenog dede“, dodao je Ristić.

Milenković je preminuo je 18. marta 2008. godine. Imao je 80 godina.

O tome kakav je Žika bio čovek, pored toga što je bio odličan glumac, govorili su za Niške Vesti reditelj Siniša Pavić i prvak drame Aleksndar Marinković.

„Bio je veoma drag čovek“, rekao je Pavić.

Aleksandar Marinković, prvak drame niškog Narodnog pozorišta, jedan je od retkih niških glumaca koji je imao tu čast da na daskama koje život znače igra sa legendarnim Žikom Milenkovićem.

„Jedno najdivnije sećanje koje mlad glumac može da ima na početku svoje karijere sa jednim istinskim velikanom i ozbiljnim i velikim igračom. Kada upišeš u biografiju tako jednu crticu, ponosan si na sebe“, zaključio je Aleksandar Marinković.

Dok čekamo da film ugleda svetlost dana, Niš je ponovo dokazao da ima čime da se ponosi!

„Narodni glumac“ na Filmskim susretima: Poziv za privrednike da pomognu u realizaciji jedinstvenog projekta

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x