Ljajić: Zamrznuti konflikt na Kosovu nije dobro rešenje, što pre da dođe do nekog održivog rešenja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Rasim Ljajić; Foto: srbija.gov.rs
Podelite vest

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je “bez obzira na to što većina javnosti u Srbiji ‘navija’ za zamrznuti konflikt na Kosovu, ubeđen da to nije dobro rešenje”.

“U takvom ambijentu Srba će na KiM biti sve manje, a međuetničkih incidenata sve više. Kada živite u stalnim tenzijama uvek to teže podnose oni koji su malobrojniji i zato se češće odlučuju na odlazak i iseljavanja”, rekao je Ljajić u intervujuu za današnji list Politika.

On je naglasio da bi “zato zaista bilo poželjno da se što pre dođe do nekog održivog rešenja”, ali da “nažalost, nije optimista da se to može dogoditi do kraja godine”.

“I nije tu problem samo Zajednica srpskih opština (ZSO), koju Priština ne želi, već i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, što je neprihvatljivo za većinu parlamentarnih političkih stranaka kod nas. Da spomenem samo one najvažnije tačke sporenja”, naveo je Ljajić.

Prema njegovim rečima, “čak i da se postigne dogovor oko formiranja ZSO, veliko je pitanje koliko će trajati pregovori oko njenih nadležnosti, jer je to ključna i suštinska stvar, a ne sama ZSO”.

On misli i da će “ovo biti tačka o kojoj će se najviše pregovorati i najteže postići saglasnost”. “Ceo Briselski sporazum je praktično dezavuisan zbog neprimenjivanja odredbe o ZSO. Slična sudbina može da zadesi i francusko-nemački plan, s obzirom na protivljenje (Aljbina) Kurtija da se ona formira”, naveo je Ljajić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x