LSV: Poziv SPC direktorima beogradskih škola protivustavan i protivzakonit

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: LSV
Podelite vest

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od Ministarstva prosvete i Školske uprave grada Beograda da u skladu sa Ustavom Srbije i Zakonom o crkvama i verskim zajednicama spreče mešanja Srpske pravoslavne crkve u funkcionisanje škola.

“Javnost je informisana o dopisu Srpske pravoslavne crkve upućenom direktorima osnovnih i srednjih škola u Beogradu, u kom se pozivaju da oni, nastavnici i učenici učestvuju u Spasovdanskoj litiji koja će danas biti organizovana”, tvrde u LSV:

Država Srbija, svojim najvišim pravnim aktom, snažno naglašava njen svetovni karaktar, pa tako član 11. Ustava kaže da su crkve i verske zajednice odvojene od države.

Po njihovim rečima niko ne želi da sprečava verske zajednice da obeležavaju svoje praznike, ali je njihovo mešanje u sferu državnih poslova, krajnje nedopustivo, protivustavno i protivzakonito. Đaci se iz škola ne mogu pustiti bez dozvole njihovih roditelja.

“Očekujemo od vlasti i predstavnika Školske uprave Beograda da nastupe u skladu sa svetovnim karakterom države i zaštite osnovne pravne temelje našeg društva. A građani Srbije su pokazali da je vreme straha prošlo. Glasno poručuju da njihovu decu više niko neće ugrožavati i ponižavati”, navodi se u saopštenju LSV koje je prosleđeno medijima.

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x