Lutovac: Branićemo izbornu volju svim sredstvima

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/MLADJAN IVANOVIC)
Podelite vest

Predsednik Demokratske stranke (DS) i drugi na parlamentarnoj listi “Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije” Zoran Lutovac izjavio je danas da se nada da Aleksandru Vučiću neće pasti na pamet da ne prizna izbornu volju građana ili da pokuša da je prekraja.

Lutovac je u intervjuu agenciji Beta kazao da će se vlast suočiti s opravdanim gnevom “obespravljenih i poniženih građana Srbije”, ukoliko 3. aprila dođe do krađe glasova.

“Uveren sam da građani neće tek tako prihvatiti neregularnosti i da su spremni da brane svoju izbornu volju svim legalnim i legitimnim sredstvima, uključujući i ona vaninstitucionalna”, rekao je Lutovac.

Komentarišući veliki broj poziva za glasanje “fantomskim stanarima”, Lutovac je kazao da se “od fantomske vlasti koju predvode ‘kompletni idioti’ kako ih je nazvao Aleksandar Vučić, može očekivati sve osim slobodnih i poštenih izbora”.

“‘Fantomski stanari’ su jedan od načina da se pokradu izbori i prekroji izborna volja građana. Oni i na ovaj način to žele da urade. Uveren sam da će obučeni kontrolori osujetiti nečasne namere ‘kompletnih idiota’ i da će to sprečiti”, ocenio je on.

Na pitanje da li će koalicija kojoj pripada uspeti da pokrije kontrolorima sva biračka mesta, Lutovac je kazao da imaju oko 23.000 obučenih i motivisanih kontrolora koji će braniti svaki glas.

“Važno je da građani izađu i glasaju s punom svešću da postoje oni koji su spremni i obučeni da ne dozvole da se izvrda njihova izborna volja. Naprednjaci, pak, svojim sloganom šalju suprotnu poruku da ‘udruženi mogu sve’, a to u praksi znači da mogu bukvalno sve, pa i da prekrajaju izbornu volju. To im ovog puta neće proći”, naglasio je predsednik DS-a.

Upitan da li će koalicija uspeti da pokrije kontrolorima izmeštena biračka mesta na kojima će glasati birači s Kosova i Metohije, Lutovac je naveo da je režim preko svoje liste i aktivista van granica zakona učestvovao na izborima koje je organizovala prištinska vlast koju navodno ne priznaje, “ali to im ne smeta da učestvuju u radu Vlade i parlamenta Kosova”.

“Prvi put Srbi s Kosova neće moći da glasaju na samom Kosovu na izborima koje organizuje Srbija, nego će to morati da čine van administrativne granice Kosova i Metohije. Prištinska vlast ponižava ovaj režim, ali to im ne smeta, dok god mogu sebi organizovano da pripisuju glasove izmanipulisanih i ucenjenih Srba sa Kosova i Metohije. Učinićemo sve što je do nas da krađe ni tih glasova ne bude”, istakao je Lutovac.

Ocenio je da obećanje predsedničkog kandidata Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića, samo nedelju dana pred izbore, da će za Vidovdan mladi dobiti još po 100 evra iz budžeta, na jednoj strani pokazuje strah da nema dovoljno podrške, a na drugoj strani, “to je još jedna besprizorna zloupotreba države i javnih sredstava”.

“To nije njihov privatni novac, nije čak ni novac naših građana, to je novac naše dece i naših unuka u čije ime su se oni zadužili pokušavajući da otvoreno korumpiraju mlade. Oni to ne rade samo s mladima, to rade i penzionerima i drugima uoči izbora, a onda im kroz inflaciju i poskupljenja to sve uzmu nazad stvarajući haos u privredi i društvu”, objasnio je Lutovac.

Dodao je da bi mladima trebalo dati šansu da zarade novac, a ne da im se udeljuje pomoć, kao čin milosti neodgovorne vlasti.

“U uređenim državama s razvijenom političkom kulturom tako nešto nije moguće. Promenama iz korena učinićemo da u Srbiji to nikada više ne bude način na koji će se mladi ili bilo ko drugi ‘kupovati’, odnosno otvoreno korumpirati. Umesto toga stvorićemo ambijent, poslovno i radno okruženje u kojem će mladi i njihovi roditelji moći da žive od svog rada i gde neće biti moguće da se bilo ko korumpira, jer će to biti kažnjivo, niti će biti potrebno da se bilo kome udeljuje milost”, naglasio je Lutovac.

Na pitanje da li je koalicija “Ujedinjeni za pobedu Srbije” uspela da ubedi neopredeljene birače da u nedelju izađu na izbore, Lutovac je kazao da je građanima pružena mogućnost da glasaju za jednu snažnu i dovoljno široku političku opciju koja se može suprotstaviti Aleksandru Vučiću i njegovim satelitima i pružiti mogućnost da glasaju za normalnu, uređenu i slobodnu Srbiju, “u koju ćemo uvesti pravdu, ekonomsku i socijalnu sigurnost i političku odgovornost”.

“Ponudili smo uvođenje reda u državu, uvođenje pravde u društvo i uvođenje odgovornosti u politiku. Takođe, merama ekonomske politike i iskorenjivanjem organizovanog kriminala i korupcije omogućiće se znatno kvalitetniji život građana i smanjiće se siromaštvo i nejednakost. Ovo nije politička propaganda, nego obećanja koja se mogu i moraju ispuniti. Ovo je ponuda koja ne može nikoga ostaviti ravnodušnim, tako da očekujem da će na izbore izaći veliki broj apstinenata, odnosno onih koji iz različitih razloga nisu bili motivisani da izađu na izbore”, ocenio je on.

Po njegovim rečima dosadašnji tok izborne kampanje obeležila je funkcionerska kampanja Aleksandra Vučića i upotreba agresije Rusije na Ukrajinu za zastrašivanje građana Srbije.

“Opozicija čak ni u kampanji nije imala odgovarajući pristup javnom servisu niti medijima s nacionalnom pokrivenošću. Istraživanje Crte pokazuje da čak 43 odsto građana Srbije i ne zna da se održavaju izbori što je podatak koji kad se ukrsti s agresivnom funkcionerskom kampanjom režima, pokazuje ogroman stepen neravnopravnosti u izbornom procesu. Kreira se takva slika u kojoj se politikom bave samo Vučić i oni koji ga podržavaju, dok ostali ili ‘rovare protiv Srbije’ ili uopšte i ne postoje”, rekao je Lutovac.

Upitan kakav ishod očekuje na beogradskim, parlamentarnim i predsedničkim izborima, Lutovac je kazao da očekuje da “nevidljiva i ćutljiva” većina izađe na izbore i slobodno se izjasni za promene iz korena, “za promene koje će zaustaviti dalji egzodus naših ljudi u inostranstvo, negativni prirodni priraštaj koji prazni Srbiju”.

“Na godišnjem nivou nas ima manje za jedan grad veličine Vranja. Očekujem da će glasati za sebe i svoje najbliže, za decu i unuke, a ne za one koji su ojadili i opljačkali Srbiju pretvarajući je u političku deponiju i jalovište”, istakao je predsednik DS-a.

Upitan da objasni poruku slogana “Promene iz korena” kada je u pitanju borba protiv kriminala i korupcije, Lutovac je rekao da podrazumeva iskorenjivanje organizovanog kriminala i korupcije i stavljanje tužilaštva u funkciju zaštite javnog interesa i prekid s dosadašnjom praksom zaštite kriminalaca i njihovih političkih mentora.

“To je naš prioritet. Na taj način Srbija će prodisati, ogromna sredstva će se osloboditi i umesto da idu u privatne džepove ulagaće se u kvalitetniji život građana: u vrtiće, u domove za stare i nemoćne, u poboljšanje života osoba s invaliditetom, u zdravstvo, obrazovanje, nauku, kulturu, u zaštitu životne sredine – čist vazduh, vodu i zemlju. Svaka njihova javna nabavka, posao s direktnom nabavkom, nova zgrada ili kilometar puta znači pljačku i otimačinu kroz kriminal i korupciju. S tim se mora prekinuti odmah i krenuti s promenama iz korena”, zaključio je Lutovac.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x