Malići: Izbori na severu Kosova neće biti održani 23. aprila

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Kosovski politički analitičar Škeljzen Malići izjavio je danas da izbori u četiri opštine na severu Kosova neće biti održani 23. aprila, ukazujući da trenutna situacija nije povoljna za sprovođenje glasanja.

Malići je za prištinske medije rekao da će izbori verovatno biti odloženi ne samo zbog bojkota Srpske liste već i zbog nedostatka osnovnih uslova za njihovo sprovođenje.

On je rekao da bi čak i kad bi na izborima učestvovalo samo nekoliko partija, albanskih, bosanskih i nekih srpskih partija “koje nisu u režiji Beograda”, procenat birača bi bio veoma mali, verovatno ispod pet odsto.

Istakao je da bi bilo bolje da izbori ne budu održani, bez postizanja političkog dogovora koji bi omogućio uključivanje Srpske liste.

“Kada su Srbi izašli iz institucija Kosova, oslobodili su i izborne i nadzorne komisije. Gde će biti biračka mesta nije jasno, obično su se otvarala u školskim objektima, ali sada je gotovo izvesno da će biti opstrukcija od strane direkcija škola, pa se postavljanje glasačkih kutija možda neće ni dozvoliti. Iz CIK-a stižu informacije da se ispituju alternativni scenariji glasanja, ali teško da će se za kratko vreme koje je preostalo moći obezbediti regularnost i legitimitet glasanja”, smatra Malići, preneo je Kosovo onlajn.

Dodao je da Beograd ovakvim manevrima koje radi na severu zemlje želi da dobije na vremenu kako bi se odložila implementacija Ohridskog sporazuma.

“Verujem da izbori neće biti održani 23. aprila, ali će albanske vlasti još nekoliko dana insistirati da se poštuju zakonske procedure kako bi krivica za neuspeh ostala na odgovornosti i sitničavosti Beograda, jer Vučić i posle postizanja Ohridskog sporazuma opstruira normalizaciju situacije podržavajući krajnji zahtev Srpske liste da se izbori ne održe bez prethodnog uspostavljanja Zajednice opština s većinskim srpskim stanovništvom. A pošto opštine na severu ne funkcionišu od novembra, nema načina da se napravi Asocijacija, raspisani su izbori da te opštine ponovo funkcionišu”, naveo je Malići. Naglasio je da je za izlazak iz ove situacije potrebna ponovo intervencija SAD i EU.

“Da bi se krenulo iz nove blokade, mora se ponovo aktivirati diplomatsko-kaznena interventna kampanja SAD i EU, koji već pokušavaju da ubrzaju proces izrade statusa Asocijacije, i mora se postići dogovor za ovaj koncept, onda dolaze izbori. Ova dinamika nužno zahteva odlaganje izbora, možda i do jeseni ove godine, kako bi se čitav proces vodio u nekoliko koraka”, kazao je Malići.

Drugi scenario je, navodi on, eksplozija nezadovoljstva i destabilizujuća kriza.

Po njegovim rečima, očekuju se nemiri na severu inspirisani organizovanim kriminalom vezanim za srpsku i prorusku politiku.

“Destabilizujuće reakcije mogle bi da dođu i od unutrašnjih dešavanja u Srbiji u kojima desničarska opozicija, i ne samo ona, vidi šansu da svrgne Vučića sa vlasti. Ovo može da kompromituje srpski režim pred međunarodnom zajednicom, ali je i opasnije za nas. Vlada Kosova i opozicione stranke u svojoj strategiji ne treba da računaju da će imati koristi od devijacija srpske politike, bez bliskih i čestih konsultacija sa SAD i EU. Nemojte da nastavljate juriš s onom tvrdoglavošću i bahatom politikom, koja je prošle godine stvorila uverenje da premijer Kurti ne sarađuje sa Zapadom, već se smatrao delom problema”, rekao je Malići.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x