MARŠ U ČAST SLAVNOG JUNAKA Topličkog ustanka, komandanta Jablaničkog odreda poručnika Dimitrija Begovića

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Marš u čast slavnog i zaboravljenog junaka Topličkog ustanka, komandanta Jablaničkog odreda poručnika Dimitrija Begovića, biće održan na 103. godišnjicu njegove pogibije u ataru sela Vlasovo 14. marta.

Marš će se izvesti na relaciji Dobri Do (mesto rođenja) – Ivan Kula – Đake – Begovića grob (mesto pogibije) a potom će se učesnici spustiti do Prolom Banje u dužini od 18+9 km.

Begović je bio jedan od najhrabrijih junaka Topličkog ustanka, kome su Bugarski zločinci celu porodicu – ženu i petoro dece, zatvorili u kuću i zapalili, posle njegovog odbijanja da preda sebe i drugove, nakon sloma Topličkog ustanka u proleće 1917.god. Priča se da su žena i deca bili čvrsto zagrljeni kada su živi izgoreli, nakon toga sve zajedno, tako ugljenisane i zagrljene sahranili su ih u jednu grobnicu.

Dimitrija su ubili Bugari – tačnije Dimitrije je aktivirao dve bombe i ubio sebe i nekoliko Bugarskih oficira koji su ga opkolili, posle žestoke opsade i potere u ataru sela Vlasovo, nakon izdaje jednog meštanina. Čin njegove pogibije je čin vredan divljenja i poštovanja, nešto nalik slavnom Vojvodi Sinđeliću.

Vreme prema prognozama od 5 do 15 stepeni. Oblačenje adekvatno vremenskim uslovima, ranac, boca vode 1-1,5 litra, sendviči, slatkiši i preobuka. Učešće na maršu: 500,00 dinara. Prijave preko poruka, planinarskih klubova ili na 064/8-330-220.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x