Mediji: U Njujorku, u septembru , retrospektiva filmova jugoslovenskog crnog talasa

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: prinstcreen film Nevinost bez zaštite, Dušan Makavejev
Podelite vest

U Muzeju savremenih umetnosti u Njujorku (MoMA), od 7. do 21. septembra, biće organizovana retrospektiva filmova jugoslovenskog “crnog talasa”, objavio je beogradski list “Danas”.

Ta list je na svoj sajtu naveo i da je kritičar Vladimir Jovičić 1969. skovao termin “crni talas”, i da je to učinio iz čistog prezira i bunta prema tadašnjim filmovima jugoslovenske kinematografije.

Filmski stvaraoci toga vremena, kao i istorija ovdašnjeg filma, prihvatili su ovaj termin kao sveobjašnjavajući, piše Danas.

Mnogi od tih filmova bili su zabranjeni ili cenzurisani od strane socijalističke vlade, a potom su,kada se usred građanskih ratova Jugoslavija raspala 1990-ih, nestali iz distribucije.

“Program od 15 filmova u MoMI je preliminarni pokušaj da se povrati deo tog izgubljenog dela, koje je izabrao istoričar filma Mina Radović uz ljubaznu saradnju Jugoslovenske kinoteke i Delta Video Beograda, Hrvatskog filmskog arhiva, Slovenačkog filmskog centra, Kinoteke Bosne i Hercegovina i Kinoteke Severne Makedonije”, naveo je Danas.

Biće, u tom prestižnom muzeju,  prikazani filmovi  “Tri” (Aleksandar Petrović), “Ponedeljak ili Utorak” (Vatroslav Mimica), “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice P.T.T” (Dušan Makavejev) i “Ples v dežju” (Boštjan Hladnik).

Filmovi “Podne” (Puriša Đorđević), “Kad budem mrtav i beo” (Živojin Pavlovič), “Praznik” (Đorđe Kadijević), “Skupljači perja” (Aleksandar Petrović), “Memento” (Dimitrii Osmani), i “Roj” (Miodrag Popović) će biti takodje u Njujorku.

Na repertoaru su i filmovi ” Mali vojnici” (Bahrudin Čengić), “Čudna devojka” (Jovan Živanović), “Grad” (Marko Babac, Živojin Pavlović, Vojislav ‘Kokan’ Rakonjac), “Po isti poti se ne vračaj” (Jože Babič) i “Sveti pesak” (Miroslav Antić).

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x