Mihajlović: Neće biti restrikcija, obezbedićemo dovoljno energije i energenata

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: RTS video Printscreen
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da će država uraditi sve što od nje zavisi kako bi obezbedila dovoljne količine energije i energenata za predstojeću zimu i da neće biti restrikcija, saopštio je njen Kabinet.

“Jasno je da nas čeka teška zima, ali smo napravili važne korake u pripremi. Najveći deo gasa dobijaćemo i dalje iz Rusije, što je jako važno, s obzirom na to da smo 100 odsto zavisni od njega, napravili smo dogovor o zakupu skladišta sa Mađarskom, a imamo i naš deo u Banatskom Dvoru i najvećim delom smo obezbedili dovoljne količine”, rekla je Mihajlović, gostujući na TV Prva.

Dodala je da Srbija tokom zime troši više od 12 miliona kubnih metara gasa i da će biti potrebno obezbediti i dodatne količine, osim ugovorenih.

Mihajlović je istakla da se svakodnevno radi na tome da se obezbedi dovoljno i gasa i nafte i naftnih derivata i električne energije i da veruje da će svega biti dovoljno.

“Svakako smo u boljoj situaciji od mnogih država u Evropi. Ono što zavisi od nas uradićemo, ali ne znamo da li će biti problema koji zavise od drugih”, rekla je Mihajlović.

Ona je, odgovarajući na pitanje o pisanju pojedinih medija da će Elektroprivreda Srbije (EPS) biti privatizovana, rekla da se o toj temi nikad nije razgovaralo.

“Ja sam poznata po tome, čak sam i napadana, da uvek odgovaram na sva pitanja medija, ali novine koje pišu o prodaji EPS-a nisu ni tražile informaciju od Ministarstva”, rekla je Mihajlović.

Istakla je da se EPS ne prodaje i da niko ne razmišlja da “sistemski važno preduzeće bude privatizovano”.

Mihajlović je rekla da EPS treba da gradi nove kapacitete, pre svega reverzibilne hidroelektrane, kao i solarne i vetroelektrane, a da strateška partnerstva ima po projektima.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x